10. Nemanja Košarac - skijanje: Kralj bijelih staza

Goran Ivanković
10. Nemanja Košarac - skijanje: Kralj bijelih staza

PALE - Član Smučarskog kluba Sarajevo iz Istočnog Sarajeva od 2001. godine Nemanja Košarac kandidat je Smučarskog saveza Republike Srpske za 57. izbor deset najboljih sportista. .

Rođen je 13. marta 1989. godine u Sarajevu, a živi u mjestu Mokro, opština Pale, gdje je završio osnovnu školu. U Palama je završio i srednju školu, smjer trgovinski tehničar. Trenutno je student treće godine Fakulteta za fizičku kulturu u Istočnom Sarajevu.

Višestruki je prvak Republike Srpske i BiH u svim starosnim kategorijama i pored toga pobjednik na skoro svim domaćim trkama. Na rang-listi Republike Srpske i BiH je na prvom mjestu u seniorskoj konkurenciji, a na rang-listi FIS Balkan kupa zauzima peto mjesto. Nastupa u disciplinama biatlon i smučarsko trčanje, ali mu je biatlon primarna discipilna i njegova karijera iz godine u godinu je u stalnom usponu, što potvrđuje i sam Košarac.

- Prvi nastup za reprezentaciju BiH imao sam u sezoni 2005/2006. u juniorskoj konkurenciji, a za seniorsku reprezentaciju nastupio sam već od sezone 2006/2007. Prvu normu za Svjetski kup u biatlonu ostvario sam na trci Evropa kupa u Obertiliahu (Austrija) 6. decembra 2007. godine Od tada sam gotovo stalni učesnik Svjetskog kupa, a vrlo često i jedini iz BiH - rekao je Košarac.

Za rezultate u prošloj takmičarskoj sezoni 2011. godini stigla je nagrada da se bez dileme nađe među kandidatima 57. izbora deset najboljih.

- Ponovo sam ispunio normu za Svjetski kup u Banskom (Bugarska) na takmičenju IBU kupa. Ova norma ima izuzetnu vrijednost, jer je IBU (Svjetska biatlon federacija), od sezone 2011. normu sa 20 odsto zaostatka za tri prvoplasirana takmičara smanjila na 15 odsto. Istrčao sam trku sa zaostatkom 14.4 odsto i nije mi poznato da je neko iz BiH ranije ostvario takav rezultat - nastavio je Košarac.

Zbog obaveza prema biatlonskoj reprezentaciji često odsustvuje sa takmičenja, ali to mu nije smetalo da u ski-sezoni 2011. ostvari izvanredne rezultate na FIS Balkan kupovima.

- Učestvovao sam na šest FIS trka u ski-trčanju, prve četiri FIS Balkan kup "Metsovo" u Njemačkoj, gdje sam u disciplini sprint klasik osvojio prvo, sprint slobodno drugo, opet sprint klasik treće, a isti rezultat, treće mjesto u disciplini distanca 15 kilometara slobodno. Na domaćoj sceni pobijedio sam na Otvorenom prvenstvu Republike Srpske, Kupu "Grijanjeinvest", Memorijalu "Mladen Grujić", FIS trci... - ponosno je dodao Košarac.

Soči zamjena za Vankuver

U moru dobrih rezultata Košarac je kao tužan dio svoje karijere istakao ZOI u Vankuveru 2010. godine

- Imao sam ispunjenu A olimpijsku normu, bile su potrebne dvije na IBU ili Svjetskom kupu, što sam i uradio, ali reprezentacija BiH nije imala nacionalnu normu koja je potrebna da bi učestvovala na ZOI u disciplini biatlon, u Vankuver su putovale 33 zemlje. Ispaštao sam jer sam jedini bio iz BiH. Ne mogu da opišem koliko mi je bilo žao što nisam putovao u Vankuver pošto je to san svakog sportiste, ali isto toliko mi je drago što mi se bliži nova prilika - istakao je Košarac, koji će sljedeću priliku da nastupi na ZOI imati 2014. godine u Sočiju u obje discipline. Ciljevi nisu nerealni iako je potrebno mnogo priprema na adekvatnim poligonima kojih kod nas nema, što iziskiva veću podršku koju, moram da priznam, nemam u dovoljnoj mjeri ni za domaće pripreme, praktično bez pomoći SS BiH i OK - istakao je Nemanja Košarac.

Glasanje

Glasati za nemanju možete tako što u SMS poruci napišete GS10 i pošaljete poruku na broj 065 1370.


Cijena poruke 1,65 KM sa PDV-om

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana