05. Miodrag P. Savić - šah: Godina za pamćenje

Drago Gajić
05. Miodrag P. Savić - šah: Godina za pamćenje

ZVORNIK - Godina koju polako ispraćamo, ostaće u veoma lijepom sjećanju Miodragu Saviću, velemajstoru iz Zvornika, godinama najboljem šahisti Republike Srpske i jednom od deset najboljih u Srbiji..

Peti put je postao prvak Republike Srpske, a nastupao je u prvenstvu Srbije za svoj matični klub Agrobanku iz Beograda, kao i u Premijer ligama BiH i Crne Gore. Na velikom broju domaćih i međunarodnih turnira bio je pobjednik.

- Svakako da su mi najdraže titule prvaka Republike Srpske, posebno ona prva koju sam osvojio 2002. godine u Bijeljini. Pored ovih pet, nadam se da će ih biti još. Posljednji turnir na kome sam nastupao bio je i najuspješniji. Bilo je to Otvoreno međunarodno prvenstvo Beograda koje je igrano u Obrenovcu, prije nekoliko dana i na kome je učestvovalo 220 igrača iz Srbije i zemalja u okruženju, među kojima je bilo 17 velemajstora. Poslije poraza u drugom kolu "naredao" sam 6,5 poena iz sedam partija i podijelio prvo mjesto sa Ernestom Sipkeom iz Holandije - rekao je Savić.

Od ostalih uspjeha ove godine ističe pobjedu na Openu "Srebrno jezero" u Požarevcu, prvo mjesto na turniru "Dani distrikta" u Brčkom, diobu trećeg mjesta na Međunarodnom turniru "Dani šaha" u Paraćinu u konkurenciji igrača iz sedam zemalja.

Savić je rođen prije 34 godine u Banovićima, gdje je sa tri godine naučio drevnu igru od oca Rade. Ratni vihor odveo ga je sa porodicom u Zvornik, odakle je kao pionir otišao u Smederevo u Šahovski klub Gošu gdje je i počeo njegov šahovski uspon. Studiozan rad sa trenerima u ovom klubu otkrili su Savićev veliki talenat pa je već sa 15 godina postao nacionalni majstor. Sa 20 godina je postao internacionalni majstor, a velemajstorsku titulu je stekao kada je imao 24 godine. Bio je omladinski prvak bivše Jugoslavije i Republike Srpske i učesnik više evropskih i svjetskih prvenstva za juniore i seniore.

Pored ekipa u Srbiji, nastupao je i za ekipe Drine iz Zvornika, Slavije iz Istočnog Sarajeva i ekipu Glasinca iz Sokoca.

Uzor

Po riječima Miodraga R. Savića njegov uzor je proslavljeni američki šahista Robert Bobi Fišer.

- Od jugoslovenskih, odnosno srpskih šahista to su Svetozar Gligorić i Branko Damljanović, ali sam uvijek nastojao da izgradim sopstveni stil. Oslanjam se više na intuiciju, mada sam i teoretski dobro potkovan, što je uslov uspješne igre sa igračima najviših titula. Omiljeno otvaranje kada sam bijeli mi je "sicilijanka" a kada sam crni biram "skandinavku" - rekao je Savić.

Glasanje

Glasati za Miodraga možete tako što u SMS poruci napišete GS5 i pošaljete poruku na broj 065 1370.

Cijena poruke 1,65 KM sa PDV-om

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana