Zlatni momci u borbi za bronzu

Glas Srpske
Zlatni momci u borbi za bronzu

PARIZ - Košarkaši Srbije nisu imali mnogo vremena za sumiranje utisaka i oporavak od poraza protiv SAD (91:95) u polufinalu Olimpijskih igara jer već u subotu od 11 časova igraju utakmicu za treće mjesto protiv Njemačke koja je poražena od Francuske sa 69:73.

Krv, znoj i suze prolili su srpski košarkaši na terenu i bili  su na pragu senzacije protiv jednog od najjačih timova u istoriji košarke. Vodili su “orlovi” 35 minuta, ali nisu imali snage da finiširaju meč protiv američke velesile. Sa Nikolom Milutinovim koji je imao temperaturu i uz nedovoljno oporavljenog Nikolu Jovića selektor Svetislav Pešić rotirao je deset igrača koji su dali sve od sebe. Ipak, presudila je jedna lopta. Malo je nedostajalo da sve ode na srpsku stranu jer su “orlovi” vodili i sa 17 poena razlike, dok su se Amerikanci dobrano potrudili da to dobiju, naravno, uz pomoć sudijske trojke.

- Kratko samo, žurim u hotel, igramo za manje od 48 sati za medalju. Ponosan sam kako smo igrali, posebno jer smo se vratili od minus 24 protiv Australije. Videla se mentalna snaga naša, jedna ili dve lopte su odlučile. Ima pravilo u Srbiji koje upotrebljavamo, ko gubi ima pravo da se ljuti. Nisam ljut, nego ponosan, videli ste kako smo igrali, Milutinov je imao temperaturu, ni Jović nije bio spreman. Hajde da ih oporavimo za veću rotaciju protiv Nemaca - izjavio je Pešić.

Poručio je da ne traži opravdanja.

- Ne tražim opravdanja, ljut sam jer nismo dobili respekt od sudija, ne samo na ovoj utakmici. Jer ako najbolji igrač na svetu za 37 minuta šutira četiri slobodna bacanja, a svaki drugi napad ima loptu, a Bogdanović jedno za 31 minut i svaki treći napad ima loptu, čudne stvari su se dešavale. Miran sam, nisam ljut, razočaran sam jer ova ekipa nije dobila respekt od sudija. Rekao sam igračima da ne pričaju, već se bore i sudije će nagraditi, ali to večeras nismo videli - konstatovao je Pešić.

Aleksa Avramović izjavio je da će ekipa dati sve od sebe da dođe do bronze.

- Vraćamo se na štitu i uzdignutog čela. Niko se nije uplašio i nismo ih respektovali. Pogodili su neke teške šuteve i vratili se. Taktički smo se odlično spremili i nemamo za čim da žalimo. Imamo 40 sati da se spremimo za borbu za bronzu i nadamo se da ćemo obradovati narod i da će bronza sijati zlatnim sjajem. Borimo se za našu zemlju i bićemo maksimalno agresivni. Žao mi je što nismo izdržali. Ovo je bio meč visokog intenziteta, a oni su imali više snage - rekao je Avramović koji je ubacio 15 poena, Nikola Jokić je imao 17 i 11 asistencija, a Bogdan Bogdanović 20 poena.

Na drugoj strani Stef Kari ubacio je 36 poena (9-14 za tri), Džoel Embid imao je 19 poena, a Lebron Džejms 16 poena, 12 skokova i deset asistencija. Selektor SAD Stiv Ker pohvalio je igru Srbije.

- Ovo je bila jedna od najboljih utakmica u mom životu i znao sam da će biti najteži meč na cijelom turniru. Srbija je tako dobar tim, a pri tome nikada nije lako da bilo koju ekipu dobijete tri puta zaredom u kratkom roku. Mi smo Srbiju dobili dva puta i bez neizvjesnosti, mrzio sam to. Znao sam da će sada biti teško. Ubacili su toliko teških šuteva. Aleksa Avramović je pogodio četiri trojke u prvom poluvremenu, to ne očekuješ. Ali to su OI, trenutak, bili su briljantni, isporučili važne stvari pod pritiskom. Sjajan tim, klasa... Igraju tvrdo, tako zajednički - naglasio je Ker.

On je istakao da ga je utakmica sa Srbijom učinila istinski skromnim.

- Počastvovan sam što sam bio dio ove utakmice. Srećan sam što smo pobijedili. Vidio sam neke srpske igrače kako plaču poslije utakmice i nekako sam se osjetio užasno, jer su uradili sve. Igrali su divnu košarku. Srpski tim uvijek zna kako se igraju eliminacione utakmice. Tvrdi su, pametni. Ovaj tim im nije najbolji u šuterskom smislu ako ih poredimo sa nekim ranijim selekcijama. Ali trojke su im bile neophodne i dali su ih. Pogodili su skoro svaki važan šut - rekao je selektor SAD.

Zurapović

“Drim tim” je spao na to da ga spasava sudija iz Tuzle. Ademir Zurapović bio je prvi arbitar susreta na čije “dijeljenje pravde” su svi srpski košarkaši i treneri imali velike zamjerke kao i na njegovog pomoćnika iz Paname Hulija Anaju, dok je treći bio Letonac Martins Kozlovskis. Djelovalo je kao da Srbija ne smije da pobijedi i elimniše SAD sa OI jer se to ne uklapa u finansijske projekcije organizatora kojem je laknulo kada je Francuska izborila finale, što za njih predstavlja pobjedu jer donosi najviše novca. Da je kojim slučajem finale bilo Srbija - Njemačka, bilo bi daleko manje interesantno za organizatora koji u tome ne bi vidio finansijsku isplativost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana