Vaterpolisti Srbije osvojili treće uzastopno zlato na Olimpijskim igrama

Darko Pašagić
Vaterpolisti Srbije osvojili treće uzastopno zlato na Olimpijskim igrama

NANT – Vaterpolisti Srbije odbranili su olimpijski tron, pošto su u finalnom okršaju posljednjeg dana igara u Parizu savladali Hrvatsku sa 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3) Ovo je treće uzastopno olimijsko zlato "delfina", koji su bili najbolji u Rido de Žaneiru 2016. i Tokiju 2021. godine. Ujedno bilo je ovo 17. finale Srbije od 2012. godine na veliim takmičenjima i nevjerovatni 17. trijumf.

Iako se Hrvati poveli pogotkom Lorena Fatovića Srbija je veoma brzo došla do prednosti golovima Nemanje Ubovića i Miloša Ćuka iz peterca od 2:1, a poslije novog izjednačenja bazenom su zagospodarili "delfini" i do kraja prve četvrtine postigli još tri pogotka za prednost od 5:2 (još jednom Ćuk i dva puta Nikola Jakšić). 

Na početku drugog perioda Hrvati su smanjili na 3:5, a potom su uslijedili pogoci Nemanje Vice i Strahinje Rašović za 7:3. Visoka prednost kao da je pomalo uspavala izabranike Uroša Stevanovića što je rival iskoristio i smanjio na 5:7. Međutim, Nikola Dedović je vratio stvari u normalu i postigao osmi pogodak za "delfine", te se sa rezultatom 8:5 završila druga četvrtina. 

Srbija je pogotkom Viktora Rašovića u trećem minutu treće četvrtine pogotkom Viktora Rašovića povisila prednost na 9:5, Hrvati su smanili na 6:9, da bi Radomir Drašović pogodio za 10:6. Maro Joković je donio slabu nadu Hrvatskoj da mogu nešto više učiniti u ovom susretu kada je smanjio na 7:10, međutim, Dušan Mandić je ubrzo ponovo vratio na "plus četiri", 11:7. Do kraja trećeg dijela Hrvati su smanjili na 8:11 i Srbija je sa tri gola prednosti ušla u posljednjih osam minuta. 

Na početku posljednjeg perioda Josip Vrlić je smanjio na 9:11 i taj rezultat se nije mijenjao nekooliko minuta da bi tri minuta prije kraja Dedović drugim pogotkom povisio na 12:9. Hrvatska je smanjila na 10:12, da bi Ćuk trećim golom povisio na 13:10. Do kraja meča protivnik je uspio smanjiti na 11:13 i onda je veliko slavlje srpskih vaterpolista moglo da počne.

Uz raspoložene strijelce Srbije jedna od centralnih figura finalnog susreta svakako je bio golman Radoslav Filipović, koji je sakupio 10 odbrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana