Prlainović: Đokovićev trijumf je najljepši mogući kraj jednog ciklusa

Srna
Foto: GS

BEOGRAD - Proslavljeni reprezentativac Srbije u vaterpolu i dvostruki olimpijski šampion Andrija Prlainović ocijenio je da je najbolji srpski sportista Novak Đoković ostvario nevjerovatan uspjeh osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu, čime je zaokružio sve trofeje u karijeri.

Prlainović je istakao da je Đokovićev trijumf na olimpijskom teniskom turniru najljepši mogući kraj jednog ciklusa i jedan od najvećih uspjeha u njegovoj impresivnoj karijeri.

"S obzirom na to koliko je želio tu zlatnu medalju, njegov uspjeh u Parizu je izvanredan", rekao je Prlainović za Srnu.

Komentarišući činjenicu da je Srbija do sada osvojila dvije medalje i da je veći dio javnosti očekivao mnogo više, Prlainović tvrdi da on nije imao takva očekivanja.

"Na Olimpijskim igrama je jako velika konkurencija u svim sportovima i te prognoze o mnoštvu medalja se prave polazeći od nekih idealnih uslova. To se rijetko desi na Olimpijadi. Imamo dva zlata i možemo da osvojimo ukupno nekih četiri-pet medalja i ne više od toga. Ko je planirao više, taj se ne razumije u sport“, rekao je Prlainović.

Vaterpolista koji pored dvije zlatne ima i dvije bronzane medalje na Olimpijskim igrama, kao i dvije titule svjetskog i pet evropskog šampiona sa Srbijom, smatra da srpski "delfini" u predstojećem četvrtfinalnom okršaju sa Grčkom nisu bez šansi u reprizi olimpijskog finala iz Tokija.

"Naravno da imamo šansi. Ako uđu među četiri najbolje ekipe, to će biti uspjeh", smatra Prlainović.

On je objasnio da su priče o brdu medalja veliki problem, jer su takva očekivanja nerealna i neutemeljena.

"Pričamo neke velike priče, ali kada pogledamo samo koliko se ljudi kod nas bavi sportom i kakva nam je sportska kultura, pogotovo u ekipnim sportovima, daleko smo iza velikih zemalja, ali i u odnosu na komšiluk – Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku", naveo je Prlainović.

Prema njegovim riječima, Srbija u sportu zaostaje i više nije takva sila kakva je bila na početku ovog vijeka, kada su na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine muške ekipe igrale četvrtfinale u odbojci, vaterpolu, rukometu i košarci.

"To su davna prošla vremena. Ali, sada imamo dvije ženske ekipe koje su dobre - košarkašice i odbojkašice. One u posljednje vrijeme i na Olimpijskim igrama ostvaruju sjajne rezultate. To je novina u odnosu na raniji period", ukazao je Prlainović.

Prema njegovoj ocjeni, i odbojkašicama i košarkašicama biće jako teško da dođu do novih medalja zbog velike konkurencije pošto ozbiljne zemlje podređuju sve nastupu i rezultatu na Olimpijskim igrama.

Ipak, kako kaže, nada se da će odbojkašice večeras proći Italiju, iako će imati izuzetno tešku utakmicu.

"One su sigurno jedna od kandidata za medalju. Tu računam i košarkaše, koji danas u četvrtfinalu mogu da prođu Australiju. U muškoj košarci bi trebalo da uzmemo medalju, mada će biti teško, jer su Amerikanci neprikosnoveni, dok će se ostali boriti za druge dvije medalje", ocijenio je Prlainović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana