Pozornica svijeta u "Gradu svjetlosti" – počinju Olimpijske igre u Parizu

GS
Foto: PTI Photo

PARIZ- Francuska i Pariz večeras će zaličiti na svjetsku pozornicu kada više od 10.500 najboljih sportista planete na brodićima bude zaplovilo Senom. Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara prvi put se izmješta van stadiona i pratiće je 300.000 osoba sa obale rijeke i do 1,5 milijardi ljudi u prenosu uživo.

Igrokaze i akrobacije u francuskoj prestonici izvodiće oko 3.000 plesača i drugih učesnika manifestacije, dok događaj obezbeđuje skoro 50.000 policajaca i vojnika. Srbija će prodefilovati kao 165. nacionalni komitet prema abecednom redoslijedu.

Na Seni – počinju Olimpijske igre u Parizu

Kada 33. Olimpijske igre u Parizu uz zalazak sunca večeras u 19.30 i zvanično počnu, rijeka Sena biće njena pozornica.

Ceremonija otvaranja Igara po prvi put se organizuje van stadiona, u samom gradu, a slične proslave na najvećoj pariskoj reci nisu održane još od 1739. godine, kada je tadašnji kralj Luj Petnaesti udavao svoju ćerku za španskog princa.

Organizatori su dvije godine pripremali teren za defile na brodićima koji će prevoziti "armade" sportistkinja i sportista, njih 10.714, predstavnika 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i Izbjegličkog olimpijskog tima.

Među njima je i 114 olimpijaca Srbije (112 bez rezervnih igrača u odbojkaškim selekcijama) u 16 različitih sportova. U Parizu će se takmičiti srpski košarkaši, košarkašice, vaterpolisti, odbojkaši, odbojkašice, basketaši, kao i atletičari, bokseri, biciklisti, veslači, kajakaši, plivači, rvači, stonoteniseri, streljaši, taekvondisti, teniseri i džudisti.

Svojevrsni karneval tradiconalno će predvoditi Grčka, dok za njima slijedi splav Izbjegličkog olimpijskog tima, zatim i ostale nacionalne selekcije poređane po abecednom redu. Srbija je 165. u nizu.

Izuzetak su olimpijski timovi Australije, Sjedinjenih Država i Francuske, aktuelnog domaćina i narednih organizatora Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. i Brizbejnu 2032. godine, koje su na začelju kolone.

Budno oko vojske i policije, akrobacije na Seni i šou za milijardu ljudi

Rad na organizaciji otvaranja OI podrazumijevao je instalaciju pontona na rijeci, obezbjeđivanje osjetljivog mrestališta riba i angažovanje više od 48.000 policajaca i vojnika, uključujući i pripadnike Legije stranaca, raštrkanih na obalama Sene i širom grada.

Troškovi ceremonije su 150 miliona evra, a u organizaciji događaja učestvuje oko 15.000 radnika i volontera.

Dok brodići budu plovili Senom, nastupaće plesači, pjevači i akrobate koji će izvoditi igrokaze na vodi, krovovima obližnjih zgrada i veštačkim pontonskim ostrvima.

Procjene su da će prenos oko tri i po sata programa otvaranja Igara u Parizu na televiziji i striming platformama pratiti između 500 miliona i 1,5 milijardi ljudi.

Makronova besjeda

Iako je scenario najveće sportske svečanosti trebao da bude tajna i iznenađenje sve do 26. jula uveče, francuski predsednik Emanuel Makron već je najavio da će u svom govoru predstaviti ideje o slobodi i emancipaciji koje su, kako kaže, nastale upravo u Francuskoj.

Izgleda da su njegova upozorenja o "građanskom ratu i podjelama u Francuskoj" uoči vanrednih parlamentarnih izbora izbledjela kako su pariskim bulevarima zasijali olimpijski krugovi.

Tako će oko 300.000 ljudi, koji će uzduž Sene pratiti svečanost, slušati Makronove besede o tekovinama Francuske revolucije sve do Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija (UN), koja je potpisana kod palate Šajo, gdje se plovidba otprilike i završava.

Da bi se sve čulo i vidjelo, postavljeno je 80 video bimova i bežičnih zvučnika.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo opisala je predstojeću izvedbu kao "razigranu" i prožetu porukama "otvorenosti grada prema svijetu i "kulturi različitosti".

Ipak, na otvorenost i razumijevanje nisu naišli i ulični prodavci čije su suvenirnice privremeno razmeštene iz priobalja Sene, te beskućnici koji su rastjerani iz centra grada. Ljekari bez granica tvrde da su francuske vlasti "nasilno istjerale azilante, migrante i beskućnike".

Paradoksalno, organizatori iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) zagonetno poručuju da su teme ceremonije i čitavih Igara ljubav i humanost.

Ko to tamo pjeva?

Ono što se ne može sakriti, i već se uveliko nazire, jeste pozornica na Seni.

Scenografija uključuje 12 različitih postavki koje simbolizuju autentična razdoblja u francuskoj istoriji.

Boravak pjevačica Selin Dion i Lejdi Gage u Parizu mediji su prepoznali kao znak da će nastupiti na svečanom otvaranju, a američki reper Snup Dog praktično je već potvrdio da će biti jedan od izvođača.

Dion i Gaga bi navodno trebalo da izvedu numere slavne francuske pevačice Edit Pjaf, a očekuje se i nastup francuske pop zvede Aje Koko Danioko (Nakamure), koja će pjevati hitove francuskog kantautora Šarla Aznavura.

Scenario ceremonije pisalo je petoro autora – pozorišna režiserka, istoričar, romanopisac, scenaristkinja i dramski pisac. U pripremi su pomogli i kostimografi, koreografi i muzički urednici. Oko 3.500 plesača nosiće više od 3.000 kostima.

U Parizu, na (Seni) i zemlji koja je zvijezda

Organizacioni odbor "Pariza 2024" u sastavu MOK-a, francuske vlade i grada Pariza odredio je rutu koja počinja na istoku grada, kod željezničke stanice i mosta Austerlic, jedne od kapija grada. Ekspedicija potom nastavlja tokom Sene uz katedralu Notr Dam i Trg Konkord.

Pred sam kraj trase, naziraće se Ajfelov toranj i stakleno potkrovlje Velike palate, izložbene hale i muzejskog kompleksa Pariza. Parada se završava kod Trga Trokadero, gdje će vatrometom i paljenjem olimpijskog plamena biti zaokruženo prvo veče OI.

Čitav plan više puta je dopunjavan nakon sugestija francuskog predsjednika i gradonačelnice Pariza, premda je istaknuto da se političari nisu miješali u kreativan proces. Makron je u početku mislio da je ceremonija na Seni "luda ideja".

" Igre na rijeci mi se dopadaju. Došlo je vrijeme da ovaj ludi projekat predstavimo svijetu", poručuje francuski predsjednik, koji će ugostiti oko 100 šefova država, a među njima i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Bluz mutne vode

Ideja je da se poput otvaranja van stadiona i sama takmičenja što češće održavaju u gradskom jezgru

Međutim, pojedini nacionalni komiteti zabrinuti su kvalitetom vode u Seni, gdje bi trebalo da se održe plivačke trke u triatlonu i plivanju na otvorenim vodama. Plivanje Senom bilo je zabranjeno duže od 100 godina zbog nečiste vode.

Gradonačelnica Idalgo je u cilju dokazivanja da je Sena čista zaplivala, ali će takmičenja na rijeci biti zabranjena ukoliko tokom OI bude velikih oluja i padavina, koje po pravilu preopterete gradski kanalizacioni sistem.

U prilog organizatorima ne ide ni to što se gradonačelnica zaglavila u prljavom mulju Sene dok je izlazila iz vode. 

Bezbjednosni rizici

Svjetska javnost zabrinuta je i zbog bezbjednosnih rizika i izazova organizacije ovakvog događaja.

Francuske vlasti su uz raspoređivanje skoro 50.000 policajaca i vojnika u obezbjeđivanje ceremonije uključile i specijalne jedinice, snajperiste, te sisteme za prizemljenje bespilotnih letjelica.

Zona grada uz Senu je već nedjelju dana zatvorena, dok lokalci koji žive u ovom području Pariza imaju specijalne dozvole za prolazak i boravak koje se očitavaju korz kju-ar kod.

Prolaz automobilima je zabranjen, kao i preleti avionima iznad francuske prestonice tokom defilea.

Pariz 24 i (ne) tako dobri protivnici

Pariz želi da nadmaši sve prethodne organizacije otvaranja najveće međunarodne sportske smotre.

U tom kontekstu, Tokio je slab protivnik, budući da je parada olimpijaca održana u sjenci pandemije koronavirusa i bez publike na stadionu.

U Riju su Brazilci zbog finansijske krize više "ulagali" u karnevalsku atmosferu i melodične ritmove.

Izuzetak su olimpijski timovi Australije, Sjedinjenih Država i Francuske, aktuelnog domaćina i narednih organizatora Olimpijskih igara u Los Anđelesu 2028. i Brizbejnu 2032. godine, koje su na začelju kolone.

London je 2012. zapamćen najviše zbog performansa kraljice Elizabete Druge koja je "skočila" padobranom zajedno sa Danijelom Krejgom kao Džejmsom Bondom i pokazala se odličnom glumicom u kratkom filmu najave ceremonije.

Ipak, jedan od najnezaboravnijih trenutka u bogatoj istoriji svih veličanstvenih organizacija otvaranja olimpijskih igara prikazan je u Barseloni 1992. godine.

Olimpijske igre u Parizu na obalama Sene vjerovatno će pobijediti konkurenciju, piše RTS.

Poslije plovidbe, takmičari se vraćaju u Olimpijsko selo i od narednog jutra ih čekaju nadmetanja u naredne dvije nedjelje, vijek kasnije, ponovo u prestonici Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana