Ovo su najplaćeniji sportisti na Olimpijskim igrama u Parizu

G.S.
Ovo su najplaćeniji sportisti na Olimpijskim igrama u Parizu

LeBron Džejms biće prvi milijarder među aktivnim košarkašima koji će se takmičiti na Olimpijskim igrama.

„Osvajanje medalje pomaže u stvaranju prilika, ali to je prilično prolazna stvar, da budem iskrena”, kaže Mikejla Šifrin, poznata alpska skijašica koja je osvojila svoje prvo zlato na Zimskim olimpijskim igrama 2014. godine. 
„Svijet se brzo okreće, pa ako ne nastavite da postižete uspjeh ili vrijednost na tržištu, ta uzbuđenost zbog medalje nestaje„, kaže ona.

Čak i u popularnim olimpijskim sportovima kao što su gimnastika, plivanje ili atletika, postoji malo nade za velike zarade direktno kroz takmičenje.

Iako mnoge zemlje daju bonuse osvajačima medalja – u Sjedinjenim Američkim Državama je 37.500 dolara za zlato, 22.500 dolara za srebro, 15.000 dolara za bronzu – nedostatak profesionalnih liga i četiri godine između dve Olimpijade znače da sportisti moraju pametno iskoristiti stečenu slavu, prenosi Forbs.

Simon Bejls, rijetka povratnica među olimpijskim zvezdama zaradila je oko 100.000 dolara od gimnastičkih takmičenja u 2023. godini, dok je od sponzorstava zaradila oko sedam miliona dolara.

Badminton igračica P.V. Sindu, marketinška zvezda u svojoj domovini Indiji, imala je sličnu raspodjelu zarade prema procjenama Forbsa.

Međutim, takve zarade od sponzorstava su rijetke izvan profesionalnih liga.

Ako bi Forbs rangirao najplaćenije olimpijce ovog ljeta, bez razdvajanja po sportovima, na listi bi dominirali NBA igrači, profesionalni golferi i teniske zvijezde – sportisti sa velikim igračkim ugovorima ili dobicima od nagradnog fonda, kao i milion dolara od brendiranih sponzorstava i poslovnih poduhvata van terena.

U nastavku su liste sa po troje sportista u šest najunosnijih sportova na Olimpijadi u Parizu.

Košarka

LeBron Džejms je prvi milijarder koji će se takmičiti na Letnjim igrama. Drugi je Janis Adetokumbo iz Grčke, a treći po zaradi je američki košarkaš Stef Kari.

NBA igrači su najplaćenija grupa sportista u Parizu sa značajnom razlikom, pri čemu samo tim SAD ima sedam od 50 najplaćenijih sportista na svetu u svim sportovima (osam, pre nego što je Kavaj Leonard zbog povrede odustao).

Ipak, postoji 35 aktivnih NBA igrača koji igraju za ostale timove na takmičenju, a 10 kanadskih NBA igrača, na primjer, prosečno zarađuju 16,2 miliona dolara godišnje na terenu. Kao kategorija, košarkaši su najkonstantniji zarađivači van terena, pri čemu skoro svi osim LeBrona i Antetokounmpo više zarađuju od svojih NBA plata nego od sponzorstava.

Džejms takođe ima čast da bude jedini milijarder koji se takmiči na Letnjim olimpijskim igrama 2024.

Teniseri

Među ženskim sportistkinjama, teniserke dominiraju kada je u pitanju zarada.

Iga Švjontek iz Poljske, petostruka šampionka Grend slem turnira i svetski broj jedan sa samo 23 godine, već se nalazi na devetom mjestu u istorijskom NjTA rangiranju po osvojenim nagradama i ima sponzorstva koja uključuju Roleks, Porše, Vizu i On obuću i odeću.

Od kada je osvojila svoj prvi Grend slem na US Openu prošle godine, svetski broj dva Koko Gof je dodala nova sponzorstva od brendova Rej ban i Carol’s Daughter za njegu kose svom već značajnom portfoliju.

 

Naomi Osaka, 26-godišnjakinja koja će predstavljati Japan na Olimpijadi nada se da će ponovo uspostaviti svoju igru na terenu i povratiti titulu najplaćenije sportiskinje na svijetu.

Koliko zarađuju muške kolege?

U finalu ovogodišnjeg Vimbldona, dvadesetjednogodišnji Karlos Alkaraz nadigrao je 37-godišnjeg Novaka Đokovića, što se činilo kao dugo očekivano prepuštanje štafete u tenisu. Mladi Španac je takođe osvojio titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske prošlog mjeseca, na istim terenima na kojima će se održati olimpijsko takmičenje u tenisu.

S obzirom na bonuse za Grand Slem titule u svom ugovoru sa Najkijem i dodavanje Luj Vitona u njegov portfolio sponzorstava početkom 2024. godine, verovatno je da će Alkaraz ove godine postati i najplaćeniji teniser na svetu.

Ipak, za sada prvi na listi mežu teniserima je Novak Đoković sa zaradom od 38,4 miliona dolara, iza njega je Alkaraz sa 31,4 miliona dok treće mjesto pripada Rusu Danijelu Medvedevu sa 20,1 milion dolara.

Ženski golf igrači

Neli Korda je dominirala na LPGA turniru ove sezone, zaradivši više od tri miliona dolara od nagrada tokom ove godine.

Ova 25-godišnja Amerikanka već je bila najpoznatija golferka u reklamama, sa sponzorima kao što su Delta Air Lines, Goldman Sachs i T-Mobile.

S druge strane, i Bruk Henderson i Đin Jang Ko su marketinške zvezde u svojim zemljama, sa procenjenom zaradom od 3,5 miliona dolara van terena.

Muški golf igrači

Ko još stoji na podijumu najviših zarada u košarci, tenisu, golfu i drugim sportovima?

Dok će Olimpijske igre u Parizu sigurno proizvesti novi set heroja, one vjerovatno neće stvoriti mnogo novih milionera.

 

Džon Ram imao je najunosniju godinu u istoriji golfera, prema podacima koje je Forbes ikada zabilježio, zahvaljujući prelasku na LIV Golf tur, što mu je donijelo procijenjenih 175 miliona dolara unapred od Saudijaca, koji su vlasnici ove odvojene golf ture. U međuvremenu, Skoti Šefler i Rori Meklori, prvi i drugi golferi na svijetu, ostali su lojalni PGA turu i svaki je profitirao od povećanja nagradnog fonda kao odgovor na pojavu LIV-a.

Ženski fudbal

U Parizu, su i Aleks Morgan i Megan Rapino, dve najplaćenije igračice sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u ženskom fudbalu.

Međutim, skoro deset igračica u timu SAD sada zarađuje više od milion dolara, jer su plate i mogućnosti za sponzorstva u poslednjih nekoliko godina porasle.

Prvo mjesto sada zauzima La Reina, kraljica španskog fudbala i dvostruka dobitnica Zlatne lopte za žene, Aleksis Puteljas, prva Španjolka koja je osvojila nagradu za svjetsku igračicu godine. 

Ona je potpisala više od 10 dugoročnih sponzorskih ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana