"Orlovi" pred istorijskim duelom: Idu po pobjedu protiv najbolje reprezentacije svih vremena

RTS
"Orlovi" pred istorijskim duelom: Idu po pobjedu protiv najbolje reprezentacije svih vremena

PARIZ - Pred izabranicima Svetislava Pešića vjerovatno je jedna od najvećih utakmica njihovih karijera. Olimpijski turnir se bliži kraju, od 12 ekipa sa početka, ostale su četiri koje će se boriti za jedno od tri olimpijska odličja.

Prije nego što oko vrata stave najsjajnije odličje reprezentacije će morati da pređu još dvije prepreke, a prva pred košarkašima Srbije je nažalost ona najveća.

"Orlovi" će se za finale takmičiti sa kako Svetislav Pešić kaže najboljom reprezentacijom svih vremena. Sjedinjene Države u Parizu predstavlja "supertim".

Mala je vjerovatnoća da će se u istoj ekipi ponovo naći jedan od najboljih košarkaša svih vremena (Lebron Džejms), najbolji trojkaš svih vremena (Stef Kari), jedan od najefikasnijih poentera ikad (Kevin Durent) i jedna od najkompletnijih "četvorki" (Entoni Dejvis).

Po fizikalijama, kvalitetu, iskustvu, talentu, košarkaši koje vodi Stiv Ker veliki su favoriti u ovom meču, pogotovo što je turnir ušao u završnu fazu.

Srbija ipak ima čemu da se nada, najbolji košarkaš na svijetu dio je njene selekcije, ekipa je kompaktna i ima dobru hemiju, a vodi je i stručnjak koji zna kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima.

Istorija je na strani Amerike


Ne računajući utakmice Jugoslavije i Državne zajednice SCG, Srbija i SAD su se do sada sastajale šest puta.

Jenkiji imaju pet pobjeda – u finalu Svjetskog prvenstva u Španiji 2014, zatim grupnoj fazi takmičenja i finalu turnira u Riju, kao i trijumf na nedavno održanoj egzibiciji u Abu Dabiju.

Izabranici tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića savladali su Amerikance 2019. godine na Mundobasketu u Kini u borbi za peto mjesto.

Prvi duel na Igrama nije prošao dobro, Amerikanci su ih ubjedljivo savladali 110:84.

Najefikasniji u redovima SAD-a bio je Durent sa 23 poena, 21 je dodao Lebron Džejms, Džru Holidej je postigao 15, Devin Buker je dodao 12, a po 11 su ubačili Stef Kari i Entoni Edvards.

U Srbiji je Nikola Jokić ubačio 20 poena, Bogdan Bogdanović je postigao 14, Ognjen Dobrić je doprinio sa 13, dok je Vasilije Micić dao 11.

Srbija je na turniru pokazala karakter

Poslije pomenutog poraza u prvom kolu, Srbija je uspjela da upiše tri pobjede.

Srbija je u drugom duelu u Lilu lako nadmašila Portoriko 107:66, a pobjeda od 41 razlike najubjedljivija je u istoriji reprezentacije na Igrama.

U odlučujućem meču grupne faze košarkaši Srbije nadmašili su ekipu Južnog Sudana sa 96:85.

A pravi spektakl i još jedan rekord priredili su u četvrtfinalu sa Australijom.

Izabranici Svetislava Pešića nadoknadili su 24 poena zaostatka i poslije produžetka pobijedili "kengure" 95:90, čime su napravili najveći preokret u istoriji Igara.

Amerikanci su do sada upisivali ubjedljive pobjede. Svim rivalima su ubacivali preko 100 poena, a pobjeđivali su sa prosječnom razlikom od 25 poena.

Najubjedljivije je izgubio Brazil - 122:87, a nisu mnogo bolje prošli ni Portoriko - 104:83, ni Južni Sudan 103:86.

Meč Srbije i Sjedinjenih Država, igra se u Bersiju od 21 čas.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana