Olimpijske igre u Parizu svečano otvorene

GS
Olimpijske igre u Parizu svečano otvorene

PARIZ - Olimpijske igre u Parizu zvanično su otvorene svečanom ceremonijom koja se razlikuje od svih prethodnih, jer defile najboljih sportista planete prvi put nije organizovan na stadionu.

Ove, 33. Olimpijske igre, otvorene su plovidbom rijekom Senom, gdje je više od 10.000 sportista svijeta u brodovima mahalo stotinama hiljada gledalaca na obalama poznate rijeke koja protiče kroz prijestonicu Francuske.

Uz dimne signale u bojama francuske zastave, nastup Lejdi Gage, američke pjevačice, i stotine plesača na obalama i mostovima, prvi su Senom zaplovili takmičari iz Grčke, što je običaj na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri, koja je nastala u toj evropskoj zemlji.

Srbiju u Parizu predstavlja 112 sportista u 16 sportova, što je najbrojnija delegacija među zemljama bivše Jugoslavije, a zastavu na ceremoniji otvaranja ponijeli su odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić.

 

Doživljaj stotina hiljada posmatrača širom Pariza donekle je pokvarila kiša, koja je čitavog dana padala u francuskoj prijestonici.

Predsjednik organizacionog komiteta poželio dobrodošlicu sportistima

Predsjednik organizacionog komiteta "Pariz 2024" Toni Estange poželio je dobrodošlicu svim učesnicima i rekao je da je bio veliki izazov pripremiti Olimpijske igre van stadiona.

- Naša ambicija je bila da Igre učinimo jačim. Igre su nam pomogle i da, kada se teško slažemo oko stvari, ipak možemo da se okupimo oko jedinstvene ideje, kaže Estange.

- Proglašavma ove Olimpijske igre otvorenim, poručio je predsjednik Francuske Emanuel Makron. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana