Jusuf Dikeč o legendarnom nastupu na OI: Samo sam izgledao mirno

Anadolija
Jusuf Dikeč o legendarnom nastupu na OI: Samo sam izgledao mirno

ANKARA - Turski strijelac Jusuf Dikeč koji je privukao veliku pažnju svjetske javnosti stilom pucanja iz vazdušnog pištolja na Olimpijskim igrama u Parizu, gdje je osvojio srebrnu medalju, izjavio je dao je tokom nastupa izvana izgledao mirno, ali da su u njemu bjesnile oluje.

Dikeč je sa timskom kolegicom Ševač Tarhan osvojio prvu medalju za Tursku u streljaštvu u istoriji Olimpijskih igara. Njegov neobičan stav tokom gađanja, sa jednom rukom u džepu, za kratko vrijeme postao je viralan.

Po povratku u domovinu Dikeč je za agenciju Anadolija, odgovarajući na pitanje kako gleda na činjenicu da je njegov nastup izazvao oduševljenje širom svijeta, kazao da takvo nešto nije očekivao.

-Nikada nisam očekivao da će to toliko odjeknuti. Kao u uvijek zauzeo sam poziciju i gađao metu - istakao je Dikeč, napominjući kako se dugo pripremao za OI.

Smatra da olimpijska medalja nije samo njegov, već uspjeh cijele Turske.

-Jako dobro smo se pripremili za ovo takmičenje. Naš cilj bio je zlatna medalja, ali je pobjegla u zadnji čas. Do finala smo došli oborivši olimpijski rekord. Ovo je za nas bilo i olakšanje i mali pritisak. Dobro smo se borili do posljednjeg trenutka - rekao je Dikeč.

Pojašnjava da svaki strijelac ima stav prikladan za vlastitu anatomsku strukturu. A za njegov stav koji je postao viralan na društvenim mrežama, Dikeč kaže: "Bio je to položaj u kojem sam se osjećao najudobnije i u kojem sam svoje tijelo mogao održati najstabilnijim. Iako sam izvana izgledao mirno, u meni su bjesnile oluje."

Kaže da mladim kolegama sportistima uvije govori kako je njihova primarna dužnost osvojiti medalju, ali da odmah iza toga dolazi dužnost da na najbolji način predstave svoju zemlju.

Dikeč je osvojio svoju prvu medalju na Olimpijskim igrama na kojima učestvuje peti put zaredom, a njegova devetogodišnja ćerka

Basak mu je, kaže sve na svijetu i izvor života.

-Ona mi je davala svoje taktike prije polaska. Pitao sam je kako se ona priprema za nastup u gimnastici. Kazala mi je kako ona u sebi govori „Možeš ti to Basak, možeš pobijediti“ i da ja trebam uraditi isto. Čuli smo se dan prije nastupa. Iako inače ne palim telefon da mi ne ometa pažnju i koncentraciju, ali razgovor s kćerkom, mojom životnom radošću i mojim izvorom života, motivirao nas je na pozitivan način - pričao je Dikeč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana