I druga "sporna" bokserka u polufinalu: Bugarka pokazivala "X" poslije poraza

GS
Foto: Tanjug/ AP

PARIZ- Tajvanka Lin Juting plasirala se u polufinale Olimpijskih igara u kategoriji do 57 kilograma pobjedom nad Bugarkom Svetlanom Kamenovom.

Ona je automatski obezbijedila i medalju, najmanje brobzu, pošto se u olimpijskom boksu dodjeljuju ta dva odličja u svakoj kategoriji.

Ni ovaj njen meč nije prošao bez kontroverzi, a za to se pobrinula njena rivalka, koja je na kraju borbe, pošto je pobjednik proglašen, digla obe ruke i sa dva prsta formirala znak "X".

Jasna aluzija na znak koji je obilježje ženskog hromozoma.

"Ne, ne", klimala je glavom dok je izlazila sa borilišta.

"Neka joj provjere hromozome", rekla je revoltirano Kamenova obraćajući se novinarima u miks zoni, prenose bugarski mediji.

Inače, Bokserski savez Bugarske je prije meča saopštio da se "strogo protivi" učešću Litng na Olimpijskim igrama jer je u pitanju bokserka koja je izbačena sa prethodnog svjetskog prvenstva pošto testom nije mogao da se utvrdi njen pol.

Dogodilo se to u martu prošle godine u Nju Delhiju.

I tada je Litung pobijedila Bugarku u četvrtfinalu međutim trijumf je kasnije dodijeljen Kamenovoj posle testa kojim je bila podvrgnuta takmilčarka iz Tajvana.

Bugarka je poslije novog poraza od iste rivalke bila vidno isfrustrirana.

Podsjetimo da se u polufinale olimpijskog turnira plasirala još jedna bokserka za koju je javnost "procijenila" da je muško, Alžirka Iman Helif međutim te sumnje su brzo opovrgnute sa više relevantnih strana.

Helif će se boriti za finale u kategoriji preko 66 kilograma.

Obje "sporne" bokserke su izbačene sa prethodnog svjetskog prvenstva jer nisu prošle test kojim se utvrđuje pol, ali im je dozvoljeno da se takmiče pod okriljem Međunarodne olimpijske federacije, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana