I druga bokser(ka) pobjedom počela nastup na Olimpijskim igrama

Kliks
Foto: Agencije

PARIZ- Danas je nastup na Olimpijskim igrama u Parizu počela i druga "XY bokserka" oko koje se podiglo mnogo prašine prije početka olimpijskog turnira.

Tajvanka Lin  Ju-Ting je kao prvi nosilac turnira u kategoriji do 57 kilograma bila slobodna u prvom kolu, a u drugom se sastala s Uzbekistankom Sitorom Turdibekovom.

Uzbekistanka je izdržala svih pet rundi, no na kraju je poražena na bodove ubjedljivim rezultatom 5-0. Četiri sudije su bodovale borbu 30-27, a jedan 29-28.

Podsjetimo, Lin je zajedno s Alžirkom Iman Helif došla u centar svjetske javnosti kada ih je Međunarodna bokserska federacija (IBA) izbacila sa Svjetskog prvenstva 2023. i zabranila im učešće na Olimpijskim igrama, ali one su se pojavile u Parizu jer je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) raskinuo saradnju sa IBA-om i dozvolio im nastup na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

IBA je suspendovala Lin i Helif jer je ustanovljeno da pate od hiperandrogenizma, te da zbog toga imaju XY hromozome, što znači da nije fer da se bore u ženskoj kategoriji.

Lin će se u četvrtfinalu sastati sa bugarskom bokserkom Svetlanom Stanevom, osmim nosiocem turnira.

Watch the second man hit a woman and steal her place in the next round … whilst @BBCSport talk of “her” throughout.

You were brave and you were good Sitora Turdibekova. You should be proud of yourself. There is no dishonour here for you …. Only him IStandWithTurdibekovapic.twitter.com/WmhVDX7f8r

— Jean Hatchet (@JeanHatchet) August 2, 2024

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana