Duplantis deveti put oborio svjetski rekord, pa slaveći imitirao Turčina Dikeča

GS
Duplantis deveti put oborio svjetski rekord, pa slaveći imitirao Turčina Dikeča

PARIZ -Nevjerovatni Šveđanin Armand Duplantis sinoć je u Parizu deveti put u karijeri srušio svjetski rekord u skoku s motkom, a tako je stigao do zlatne medalje na Olimpijskim igrama.

Duplantis je preskočio letvicu na nestvarnoj visini od 6,25 metara i ponovo nadmašio sam sebe, a deveti je put svjetski rekord oborio iako su mu tek 24 godine, prenosi Kliks.

Duplantis sinoć nije publiku oduševio samo svojim skokom, već i proslavom novog rekorda jer je odlučio da imitira Jusufa Dikeča, čovjeka koji je na ovim Olimpijskim igrama postao prava senzacija.

Dikec se takmičio u pucanju iz vazdušnog pištolja na deset metara, gdje je u paru sa Ševalom Tarhan donio Turskoj srebrnu medalju jer su doživjeli poraz od Srbije.

Dikeč je pokupio simpatije fanova jer je pucao bez ikakve dodatne opreme, osim čepića za uši, a uz to je držao drugu ruku u džepu dok je pogađao metu.

Duplantis je nakon sinoćnjeg skoka stao i imitirao taj stav Dikeca, a fotografije su već postale hit na društvenim mrežama.

Amerikanac Sam Kendriks je sinoć osvojio srebro sa skokom 5,95  metara, a bronzom se okitio Emanuel Karalis skokom od 5,90 metara.

Prvi put je Duplantis oborio svjetski rekord u februaru 2020. godine, kad je preskočio letvicu na visini od 6,17 metara, te ga je od tada još sedam puta uzastopno popravljao po jedan centimetar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana