Đoković i Cicipas za polufinale i okršaj sa Muzetijem

GS
Foto: Tanjug/AP

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković igra četvrtfinalni meč na Olimpijskim igrama u Parizu protiv Grka Stefanosa Cicipasa.

Pobjednik pomenutog susreta plasiraće se u polufinale i obezbijediti sigurna dva meča u kojima će se boriti za jednu od tri medalje. Poznat je i protivnik - Italijan Lorenco Muzeti, koji je danas napravio iznenađenje savladavši branioca titule, Nijemca Aleksandra Zvereva.

Promjena prije meča

Poslije pobjede Karlosa Alkaraza u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Parizu, organizator teniskog turnira napravio je zanimljiv potez, koji bi baš mogao da prija Novaku Đokoviću. Naime, zbog lošeg vremena i kiše koja je počela da pada, odlučeno je da se zatvori krov na nekih dva i po sata prije duela Srbina i Grka.

Ova odluka bi mogla da odgovara Novaku, pošto on mnogo bolje igra u dvoranskim uslovima, a odgovara mu i kada loptica manje odskače sa šljake.

Četvrta borba za polufinale

Đoković je četvrti put u karijeri stigao na tri koraka od osvajanja olimpijskog zlata, nakon Pekinga 2008, Londona 2012. i Tokija 2021. Novak je turnir u Parizu započeo rutinskom pobjedom protiv Australijanca Metjua Ebdena (2:0), prepuštajući mu samo jedan gem. U drugom kolu, savladao je Španca Rafaela Nadala (2:0), a u osmini finala pobedio je Nijemca Dominika Kepfera, takođe bez izgubljenog seta (2:0).

Cicipas nije imao mnogo teži put do četvrtfinala. Započeo je trijumfom protiv Belgijanca Zizua Bergsa (2:1), izgubivši drugi set sa 6:1. Potom je pobijedio Britanca Danijela Evansa (2:0), a u osmini finala savladao je Argentinca Sebastijana Baeza (2:0).

Četrnaesti susret

Đoković i Cicipas su 14. put sa suprotnih strana mreže. Srpski teniser vodi u pobjedama sa 11:2 i nije izgubio od Grka još od 2019. godine, kada je igrao u četvrtfinalu mastersa u Šangaju.

Ove godine još uvijek nisu odigrali međusobni duel, a posljednji put su se sreli u finalu Australijan opena prošle godine, kada je Đoković izašao kao pobjednik.

Cicipas nikada nije nadigrao Đokovića na šljaci, pa ni na mjestu na kojem će danas igrati. Srbin ga je dva puta pobijedio na Rolan Garosu - u polufinalu 2020. i finalu 2021. godine, kada grčkom teniseru ni dva seta prednosti nisu bila dovoljna da podigne Kup musketara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana