“Delfini” idu po treće uzastopno zlato

Glas Srpske
Foto: Tanjug/AP

PARIZ - Olimpijski šampioni, vaterpolisti Srbije idu po treće uzastopno zlato. Posljednja prepreka su im reprezentativci Hrvatske.

Izabranici Uroša Stevanovića u polufinalu Igara nadigrali su SAD sa 10:6, a Hrvati Mađare 9:8.

U bazenu se pitaju Srbi. “Delfini” su osvetili srpske košarkaše koji su u polufinalnom trileru poraženi od američkog tima. Prva dionica je donijela veliku borbu za svaku loptu, a na semaforu je pisalo 2:2. Srbija je podigla nivo igre u drugom kvartalu, uspjela je da stigne do 6:4, a poslije trećeg gola u nizu Nikole Dedovića, na početku trećeg kvartala, imala je plus tri - 7:4. Amerikanci su nastojali da se vrate u meč, ali je uoči posljednje dionice, uz odličnu odbranu i sjajnog golmana Radoslava Filipovića (na kraju imao devet odbrana), Srbija vodila sa 8:6. Četvrtu četvrtinu je četvrtim golom na meču otvorio sjajni Dedović za 9:6.  Djelovalo je da su sve dileme u vezi sa pobjednikom riješene. Sve je bilo jasno poslije gola Nikole Jakšića. Dedović je bio dominantan i konstantno “terorisao” odbranu Amerikanaca, a meč je završio sa četiri pogotka, dok je kapiten Nikola Jakšić bio fantastičan i postigao tri gola. Sava Ranđelović, Petar Jakšić i Nemanja Vico postigli su po jedan gol za Srbiju u ovom polufinalu i pomogli da se dođe do borbe za zlatnu medalju. Što se tiče Amerikanaca, njih je predvodio Marko Vavić sa dva gola.

- Ušli smo u finale, samo nam je bilo u glavi da pobijedimo i na korak smo do sna. Pričali smo u sobi, motiv za nas 13 koji igramo bili su košarkaši, htjeli smo osvjetlati obraz našoj braći. Odigrali su izuzetno, da ne zalazimo u detalje, znamo šta se desilo - rekao je centar Srbije, Vico.

Finalna predstava protiv komšija na programu je u nedjelju od 14 časova.

Bojkot “azura”

Italijanski vaterpolisti odlučili su da ustanu protiv organizatora Olimpijskih igara. Oni su se žalili, pošto je zbog tzv. brutalitija njihov igrač Frančesko Kondemi kažnjen isključenjem i “azuri” su igrali četiri minuta sa igračem manje. Nakon žalbe je viđeno da su sudije pogriješile, da su Italijani ozbiljno oštećeni, a traženo je i da se ponovi meč sa Mađarskom, međutim, to se nije desilo. Zbog toga Italija je igrala protiv Španije u razigravanju (izgubili rezultatom 11:9). Prilikom intoniranja himne Italijani su okrenuli leđa prema bazenu i pogledi su im bili upereni u gledalište dok su vidno bili uplakani. Kad je meč počeo, plivao je za Italijane upravo Kondemi, stigao prvi do lopte, uzeo je i sa njom napustio bazen. Simbolično, usledio je četvorominutni bojkot Italijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana