Ajmo, braćo, uzet Amere: Srpski košarkaši večeras biju bitku za finale OI

Priredio: Dejan Kondić
Ajmo, braćo, uzet Amere: Srpski košarkaši večeras biju bitku za finale OI

PARIZ - Hoće li treća biti sreća? Košarkaši Srbije treći put u manje od mjesec dana dijele megdan sa reprezentacijom SAD. Za razliku od prva dva susreta, prijateljskog i drugog u okviru grupne faze, pred nama je večeras (21 čas) najvažniji okršaj - polufinalni na olimpijskom turniru.

Oba su pripala drim timu, a cijela nacija (potajno) se nada da je Svetislav Pešić spremio nešto, kao prije 24 godine u Indijanapolisu, nešto što bi moglo anestezirati Amerikance i donijeti možda i najveću pobjedu u istoriji srpske košarke. Kapiten tima Bogdan Bogdanović nepopravljivi je optimista.

- Taktika ostaje ista, požrtvovanost, timski rad, duh i vera. Verujemo stalno u pobedu - poručio je Bogdanović.

Iza "orlova" je najluđi preokret u istoriji Igara. Vratili su se sa minus 24 i savladali Australiju u četvrtfinalu sa 95:90, nakon produžetka. Djeluje da je taj trijumf ujedinio tim i dodatno očvrsnuo pred najveći mogući ispit. Sve snage biće potrebne da se nadmaše Ameri. Nikola Jović je zbog virusa propustio četvrtfinalni okršaj sa Australijom, ali još uvijek nije poznato da li će biti spreman za polufinale. Kako bilo selektor Pešić svjestan je šta su njegovi momci prošli protiv "kengura" da bi izašli na megdan Amerikancima.

- Svaka eliminaciona utakmica je teška sa psihološkog aspekta. U principu većina misli da je mnogo važno da budeš opušten, odnosno da u napadu donosiš odluke sa samopouzdanjem, ipak je totalno obrnuta situacija. Prvi put da smo pod tim pritiskom zbog značaja utakmice doživeli da nam noge otkažu, nismo uspeli ni faul da napravimo. Sreća je da u košarci postoje dva poluvremena, da smo mogli da se presaberemo. Pokazali smo ponos i karakter, ali ponekad je potrebno da doživiš i ovakvu utakmicu. Vas ne zanima ono što ja pričam o košarci, vas zanima samo da li Jokić igra ili ne igra, a ja objašnjavam Australiju koja je fantastična ekipa. Da nismo promenili odbranu i da momci nisu pokazali dodatnu želju za pobedom, mi bismo izgubili - rekao je Pešić.

Nikola Jokić je odradio veliki posao protiv "kengura", praktično nije mogao da stoji na nogama od umora, poslije utakmice. MVP Jokić biće Srbiji potreban večeras, da kao Vlade Divac te 2002. godine pogura saigrače do finala i anala.

U drugom polufinalu, od 17.30 časova sastaju se Francuska i Njemačka.

Tejtum: Radujem se meču

Branilac trona je bez po muke izašao na kraj sa Brazilom, slavivši sa 122:87. Kevin Durent je postao košarkaš sa najvećim brojem koševa u istoriji i muške i ženske reprezentacije SAD kada je reč o utakmicama na najvećoj sportskoj smotri. U četvrtfinalnom duelu sa Brazilom ubacio je 11 poena i tako stigao do ukupne brojke od 494 poena na Igrama, čime je prestigao legendarnu Lisu Lesli koja je na četiri turnira (1996, 2000, 2004, 2008) upisala 488 poena.

- Teško je pobijediti jedan tim tri puta u tako kratkom intervalu. Očekujemo da to bude težak meč, biće zabavno i radujem se tom okršaju - rekao je Džejson Tejtum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana