11. dan OI: Skače Španović, košarkaši i odbojkašice igraju četvrtfinala

RTS
11. dan OI: Skače Španović, košarkaši i odbojkašice igraju četvrtfinala

PARIZ - Jedanaestog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu srpske atletičarke Ivana Španović i Milica Gardašević skaču udalj u kvalifikacijama.

U pohod na medalje kreću kajakaši, kajakašice i rvač Mihail Kadžaja. Košarkaši od 14.30 igraju protiv Australije u četvrtfinalu olimpijskog turnira, a odbojkašice od 21.00 protiv Italije.

Srbija će na trkama kajakaša imati predstavnike i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

U 9.30 u kvalifikacijama će veslati muški četverac (Džombeta, Novaković, Dragosavljević, Torubarov). Nadmetaće se u prvoj kvalifikacionoj grupi. Dvije najbrže posade u obje grupe izboriće direktan plasman u polufinale, dok će svi ostali morati dužim putem - kroz četvrtfinale, koje je na programu takođe danas u 13.10, piše RTS.

U 10 časova na vodu će i ženski četverac (Bajuk, Dostanić, Novaković, Stanojev). Veslaće u prvoj kvalifikacionoj grupi. Po tri najbrže posade u obe grupe izboriće direktan plasman u finale, dok će ostali tražiti novu šansu u polufinalu.

U 11.30 ponovo će u kvalifikacijama veslati muškarci, ali u parovima. Dvojac Novaković-Dragosavljević takmičiće se u trećoj, a dvojac Džombeta-Torubarov u četvrtoj kvalifikacionoj grupi. Po dve najbrže posade u svakoj grupi izboriće direktan plasman u polufinale, dok će ostali tražiti drugu šansu u četvrtfinalu.

Srbiju će danas u Parizu predstavljati i jedan rvač - Mihail Kadžaja, koji je poziv da se takmiči na Olimpijskim igrama dobio tek na dan otvaranja Igara. Zamijenio je češkog reprezentativca Artura Omarova, koji je zbog povrede morao da odustane.

Kadžaja se bori u kategoriji do 97 kilograma grčko-rimskim stilom. Protivnik u osmini finala biće mu Egipćanin Mohamed Gabr. Borbe počinju u 11 časova, a borba Kadžaje i Gabra deveta je po rasporedu na stručanji Ce.

U 11.15 na "Stadionu Francuska" počinju kvalifikacije discipline skok udalj za žene, a Srbiju će predstavljati Ivana Španović i Milica Gardašević.

Gardaševićeva će skakati u kvalifikacionoj grupi A, a Španovićeva u grupi B. Da bi se plasirale u finale, moraće da skoče 6,75 ili da budu među 12 najboljih takmičarki u generalnom plasmanu.

Ivana Španović, najbolja srpska skakačica udalj svih vremena, u Parizu učestvuje na svojim petim Olimpijskim igrama. U bogatoj kolekciji odličja, među kojima je i bronza iz Rija 2016, nedostaje joj samo zlatna medalja sa najprestižnijeg takmičenja.

Na megdan najboljim daljašicama Španovićeva izlazi kao aktuelna šampionka svijeta iz Budimpešte, gdje je skočila lični rekord u finalu – 7,14 metara.

Milica Gardašević, druga srpska predstavnica u skoku udalj, od juniorskih dana je najavljivala blistavu karijeru, popravljajući iz godine u godinu svoje lične rekorde.

Evropska prvakinja do 20 godina i trećeplasirana u kategoriji mlađih seniorki dijve godine kasnije došla je na Olimpijske igre sa motivacijom da bude druga Srpkinja koja će preskočiti sedam metara. Bila je blizu tog ostvarenja prošle godine na Prvenstvu Srbije, kada je skokom od 6,91 obezbijedila učešće na Igrama u Parizu.

Košarka

Košarkaši Srbije igraju od 14.30 protiv Australije u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Parizu.

Izabranici Svetislava Pešića zabilježili su u grupi C dva trijumfa - nad Portorikom i Južnim Sudanom i poraz od Sjedinjenih Američkih Država, što je bilo dovoljno za drugo mjesto u grupi.

I Australijanci su bili drugi u veoma jakoj i izjednačenoj grupi A, ali sa učinkom 1-2. Savladali su Španiju, a izgubili od Kanade i Grčke.

Australija je pobijedila Srbiju na pripremnom turniru u Abu Dabiju pred početak Igara u Parizu, ali su "orlovi" i "kenguri" dvije mnogo važnije utakmice odigrali u Rio de Žaneiru 2016. Tada je Australija bila bolja u grupnoj fazi (95:80), ali se Srbija surovo revanširala u polufinalu olimpijskog turnira (87:61).

Ako košarkaši Srbije pobijede Australiju danas, naredni rival biće im bolji iz duela Brazila i Sjedinjenih Američkih Država, koji je na programu večeras od 21.30.

Odbojka

Odbojkašice Srbije, osvajačice bronze u Tokiju i dvostruke šampionke svijeta, igraju od 21.00 čas protiv Italije u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Parizu.

Srpkinje su u grupi A upisale pobjedu nad Francuskom (3:0) i poraze od Sjedinjenih Američkih Država (2:3) i Kine (1:3), pa su zauzele treće mjesto i prošle u četvrtfinale kao jedna od dvije najbolje trećeplasirane selekcije, zbog čega ih u četvrtfinalu čeka izuzetno težak zadatak.

Italijanke su aktuelne šampionke Lige nacija i osvajačice bronze na Svjetskom prvenstvu 2022, ali na olimpijskom turniru nikada nisu stigle dalje od četvrtfinala.

Još uvijek su neporažene u Parizu, gde su na tri meča izgubile samo jedan set. Savladale su u grupi Dominikansku Republiku (3:1), Holandiju (3:0) i Tursku (3:0).

Nakon desetog dana Olimpijskih igara u Parizu podijeljene su 564 medalje, a osvojila su ih 73 olimpijska tima. Po broju osvojenih odličja još uvujek prednjače Sjedinjene Američke Države sa čak 78. Druga na listi je Kina sa 53, dok je Francuska treća sa 46 medalja.

Prvu medalju za Srbiju osvojili su strijelci Zorana Arunović i Damir Mikec u disciplini deset metara vazdušni pištolj - miks, dok je Novak Đoković u nedjelju pobijedio Karlosa Alkaraza u finalu teniskog turnira i donio srpskom timu drugo zlato.

Jedanaesti takmičarski dan Olimpijskih igara počeo već sat nakon ponoći daleko od Pariza - na Tahitiju, gdje se za medalje bore surferi i surferke.

Priliku da u pojedinim kategorijama i disciplinama osvoje olimpijska odličja imaće danas i jahači, jedriličari, skakači u vodu, skejteri, rvači, biciklisti, bokseri i atletičari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana