Zoran Mikeš, trener košarkašica Sepsija, za “Glas”: Pobjede pokazale da možemo igrati Evroligu

Milan Zubović
Zoran Mikeš, trener košarkašica Sepsija, za “Glas”: Pobjede pokazale da možemo igrati Evroligu

SFANTU GEORG - Plasmanom u grupnu fazu Evrolige trener košarkašica Sepsi SIC-a Zoran Mikeš ispunio je klupski, ali i lični plan koji je potom nadmašio.

Banjalučanin na klupi rumunske ekipe godinama je neprikosnoven na domaćoj sceni, ali im je izmicao nastup u elitnom takmičenju kojeg su se konačno domogli ove sezone i to kada su se najmanje nadali. Sam plasman među 16 najboljih timova predstavlja veliki uspjeh, a upisali su dvije pobjede u prvih deset kola dok će do kraja odigrati još četiri meča.

- Posljednje četiri godine pokušavali smo kroz kvalifikacije da se domognemo Evrolige tako da smo presrećni zbog ovog uspjeha i što smo dio evropske elite. To je ujedno i moj lični uspjeh, jer je ovo najviši rang takmičenja u Evropi te predstavlja satisfakciju za sav trud i rad do sada - izjavio je Mikeš u intervju za “Glas Srpske”.

U kvalifikacijama nisu bili povlašteni i eliminisali su Rigu.

- Godinama smo pokušavali da izborimo elitu i nekada jednostavno nismo imali sreće. Imali smo i problema koji su se ogledali u tome da igračice napreduju do višeg nivoa i onda nas napuste nakon završetka sezone, jer nismo u stanju da ih zadržimo pa tokom ljeta pravimo novi tim. Nije nimalo lako kada promijeniš jezgro ekipe pogotovo u septembru kada su kvalifikacije, kada treba da izgledaš najbolje. Za razliku od ranijih sezona, ove smo imali najmanja očekivanja, jer smo promijenili jezgro tima. Ostala je samo najbolja igračica koja je bila otkriće prošle sezone pa smo oko nje pravili ekipu. I to obično bude tako, kada su očekivanja najmanja, bude napravljen najbolji rezultat. To je jasan dokaz da nikad ne treba odustajati i da se trud isplati - naglasio je Mikeš.

Pobjede su upisali protiv Liona (86:85) u sedmom i Lublina u desetom kolu (88:58).

 - Prvu pobjedu upisali smo protiv Liona koji nas je prošle sezone eliminisao u osmini finala Evrokupa i potom osvojio trofej. Možda ima lošiju sezonu od prethodne, ali je u pitanju drim tim kojeg čine reprezentativke Belgije, Francuske i SAD. Priredili smo vrhunsko iznenađenje da bi francuski tim potom dobio Fenerbahče tako da naše slavlje ima posebnu težinu. Očekivali smo da možemo pobijediti Lublin i imali ulogu blagog favorita, jer smo dobro reagovali na prethodne poraze - dodao je Mikeš.

Trebalo je vremena da se priviknu na ekipe u elitnom takmičenju.

- Sam nastup u Evroligi je vrhunski rezultat u našim uslovima. Eliminisali smo Rigu koja je među 16 timova Evrokupa i potom upisali dvije pobjede. Generalno, bilo koja pobjeda u EL je veliki rezultat. Početak sezone bio je u vrlo brzom procesu. Igrali smo polovinom septembra i ekipa je morala da se adaptira, ali je napravljen odličan posao. Onda smo imali težak raspored u prva četiri kola kada smo tri puta gostovali. Kao “novi kolač” trebalo nam je vremena da se adaptiramo i počeli smo bolje da igramo u posljednjih pet-šest utakmica. Mogli smo i do treće pobjede, ali smo ispustili Saragosu kod kuće nakon produžetka i poraženi smo poenom razlike. Dosta dobro smo igrali sa Valensijom u gostima i onda je konačno sve leglo. Bili smo veoma srčani u odbrani i odigrali našu najbolju utakmicu protiv prvaka Poljske kojeg niko nije dobio ovako velikom razlikom. Toliko dobro smo odigrali da sam baš bio zadovoljan - istakao je Mikeš.

Prema njegovim riječima nisu željeli da sam plasman bude vrhunac, već da nastave dalje.

- Prezadovoljni smo plasmanom u Evroligu kao i ostvarenim pobjedama, jer su nam mnogi predviđali da nećemo imati nijednu, a imamo dvije i više od onoga što su pojedinci mislili. Posebnih ciljeva u EL nemamo. Želio sam da ne budemo posljednji u grupi i to sam sebi postavio kao cilj odnosno da se pokažemo u dobrom svjetlu. Pobjedama smo postali svjesni da smo ravnopravni sa ostalim timovima. Nismo se osramotili i većinu utakmica dobro smo odigrali. Plaćali smo danak neiskustvu, jer nijedna igračica koju treniram ranije nije igrala u Evroligi što pokazuje koliko dobar posao smo napravili. Možda smo imali nekih propusta na početku takmičenja kada smo bojažljivo igrali u prvim četvrtinama, dok smo u ostalima bili ravnopravni. Fenerbahče nas je porazio, ali on je klasa iznad svih, mada smo tokom drugog poluvremena bili dosta korektni na terenu, a nakon toga dobili Lion kući. Pomislili smo, ako se možemo nositi sa Fenerbahčeom jedno poluvrijeme, onda se možemo nositi i sa ostalim tokom cijelom meča. Sada nas čekaju susreti sa Valensijom kući, idemo Miškolcu, dočekujemo Fener i idemo Lionu. Teško ćemo do pobjede, ali ćemo se boriti do posljednje kapi znoja - izjavio je Mikeš.

Ekipa i on su na maloj pauzi. Utakmica rumunskog prvenstva očekuje ih 6. januara, a 10. će ugostiti Valensiju.

- Ovaj odmor će nam dobro doći, jer smo dosta rano počeli sa pripremama i potrošili se od ljeta pa ćemo sada napuniti baterije. Akumulirao se veliki umor kod svih nas zbog ogromnog broja jakih utakmica dok su i putovanja bila dosta zahtjevna, a neke igračice su nastupile i u novembarskim kvalifikacijama - rekao je Mikeš.

Poznato je da imaju vjernu publiku pa protiv španskog tima očekuju spektakl.

- Vjerujem da će dvorana biti puna, jer nam stiže nekadašnji šampion Evrope u vrijeme novogodišnjih praznika i ako slavimo u toj utakmici biće to poseban čar i doživljaj. Čeka nas veoma gust raspored. Nemamo poraza u prvenstvu Rumunije, koje nam je prioritet i daće bog da tako nastavimo te da se što bolje pripremimo za Evroligu jer smo pokazali da tu nismo slučajno. Ujedno smo se plasirali na Fajnal ejt kupa i naravno da napadamo i taj trofej - zaključio je Mikeš.

Kćerkin debi

Zanimljivo je da u ekipi trenira i svoju kćerku Lanu koja je sa 17 godina dobila priliku da upiše evroligaške minute.

- Rezultat protiv Lublina bio je takav da sam joj mogao pružiti nekoliko minuta na parketu kao i drugim igračicama koje imaju manju ulogu. Za nju je to velika stvar i hvala bogu rezultat je dozvolio da joj pružim šansu i da osjeti atmosferu. Objektivno, to je veliko iskustvo za nju jer trenira sa dobrom ekipom, gleda superstarove iz protivničkih ekipa, dio je tima na skautingu i sa vrlo malo godina proživljava ono što mnoge igračice dožive tek u ozbiljnim godinama karijere tako da će ona biti spremna za naredna iskušenja. Pored nje, imamo još nekoliko mladih košarkašica kojima je to takođe veliko iskustvo. Odlučili smo se da idemo u tom pravcu pa se nadamo da ćemo imati korist od toga - naveo je Mikeš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana