Završetkom takmičenja klubovi rasputili timove: Košarkaši prepušteni sami sebi

Milan Zubović
Završetkom takmičenja klubovi rasputili timove: Košarkaši prepušteni sami sebi

BANjALUKA - Završetak ligaškog dijela takmičenja u Republici Srpskoj i BiH donio je dugačak odmor mnogobrojnim igračima, koji će parket osjetiti tek početkom avgusta.

Većina ekipa prestala je sa radom i njima će se polako pridruživati timovi koji ispadaju iz plej-ofa, dok samo ponegdje još treniraju mlađe kategorije. Mjeseci bez treninga definitivno neće odgovarati mladim igračima koji su ostali bez utakmica i uslova za napredovanje. Oni koji žele da naprave nešto više u svojim karijerama moraće se okrenuti individualnom radu, koji koliko god bio kvalitetan, ne može na pravi način da nadomjesti takmičarske utakmice.

- U postsezonskom periodu dosta toga je prepušteno igračima, odnosno da se sami snalaze. Mali je broj klubova koji rade profesionalno i igračima daju ugovore na deset mjeseci ili na dvije-tri godine. Igrači sada sami iz svog džepa moraju da plaćaju kondicionog trenera ili nekog drugog sa kim će se usavršavati do nove sezone. Treba imati na umu da ima mnogo košarkaša koji to sebi ne mogu priuštiti pa tu dolazi do problema, jer oni stagniraju u ono vrijeme kada bi trebalo dodatno da napreduju - rekao je trener Slobode iz Mrkonjić Grada Boban Ninić za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima utakmica je pravi odraz svega onog što se radilo na treningu.

- Situacija bez utakmica znači da u djelo ne možeš sprovesti ono što si vježbao sa ekipom. Prema istraživanjima za kadetski uzrast, koja su rađena u regionu, došli su do broja od 50 utakmica tokom sezone koje su potrebne za pravilan razvoj igrača. Kod nas ti momci ne odigraju toliko mečeva u dvije sezone pa je jasno koliko gube vremena, koliko se sporo razvijaju i koliko kasne za evropskim timovima. To se posebno odražava kod mlađih seniora kojima je potrebna kontakt igra sa jačim igračima, kao i uvođenje u finese igre. Međutim, deficit neigranja utakmica tokom većeg dijela proljeća i ljeta kod njih je naročito izražen - naglasio je Ninić.

Jedno od rješenja bilo bi organizovanje takmičenja tokom postsezone, kojim bi rukovodilo udruženje klubova uz pomoć Saveza.

- Klubovi sve gledaju kroz novac i teško je očekivati da realizacija tog projekta počne u skorije vrijeme. Svi klubovi su na rubu egzistencije i svaki dodatni trošak predstavlja veliko opterećenje za ionako male budžete. Klubovi koji bi to mogli da ispoštuju je vrlo malo i oni nemaju s kim da igraju. Ideja o osnivanju takmičenja u postsezoni je odlična i svima bi donijela mnogo koristi. Recimo liga za igrače do 20 godina bila bi pun pogodak, jer bi oni kvalitetno radili tokom cijele godine i ne bi tri mjeseca bili u praznom hodu - izjavio je Ninić.

Modul razvoja

O nekom modulu za razvoj igrača samo se priča, ali se ništa konkretno ne preduzima.

- Sam format takmičenja ne podržava mnogo razvoj mladih igrača. Ekipe se boje ispadanja u niži rang pa angažuju iskusnije dok se mladima prava šansa rijetko daje. Recimo, kada iz lige ne bi ispadao nijedan tim onda bi se klubovi okrenuli mladima i ne bi angažovali veterane - rekao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana