Žarko Milaković radi individualne treninge sa košarkašima iz Banjaluke: Rad tokom ljeta vodi ka uspjehu

Milan Zubović
Foto: G.S.

BANjALUKA - Godišnji odmori u punom su jeku za skoro sve košarkaške klubove i veliku većinu igrača, mada ima i onih koji ovo izuzetno vruće ljeto koriste da bi individualno napredovali.

Tako se nekolicina košarkaša iz Banjaluke okupila u najvećem gradu Republike Srpske gdje radi sa trenerom Žarkom Milakovićem. Treninzi su svakog radnog dana dok je odmor rezervisan za vikend. Svi oni žele da spremni dočekaju početak priprema za narednu sezonu u svojim klubovima. 

- Kroz trenersku edukaciju vidio sam kako se igrači razvijaju preko ljeta u Beogradu, Novom Sadu i nekim evropskim gradovima jer današnji sport zahtijeva konstantno ulaganje u sebe i razvoj ličnih performansi. Prije nekoliko godina otvorili smo mogućnost individualnog rada i dok sam bio u Igokei želio sam da promijenim svijest igrača koji bi tokom ljeta trebalo da ulažu u sebe. Vrhunski igrači ulažu veliki dio novca u oporavak i kondicioniranje tokom ljeta da budu što spremniji za novu sezonu što sam ja želio da probudim kod naših igrača te da imaju opciju da napreduju kod svoje kuće dok su na odmoru - izjavio je Milaković za „Glas Srpske”. 

Prema njegovim riječima, takmičarske sezone postale su nemilosrdne prema igračima kojima je veoma teško da ih iznesu do kraja u optimalnoj formi dok ujedno zbog velikog broja utakmica nemaju vremena za individualni rad. 

- Svaki igrač mora da bude u tonusu i ne dozvoli sebi prevelike pauze u radu. Istina, svakome je potreban odmor koji bi trebalo da traje nekih 15-20 dana da se tijelo oporavi, obnove mišići, tetive i zglobovi te da se nakon toga adaptira na nova iskušenja -  naveo je Milaković. 

Kakve tek igrače Milaković ima na svojim treninzima. Tu su član belgijskog Alsta Lazar Mutić, Nikola Popović iz Sombatelja, Kosta Kondić iz Mege, Nemanja Nikolić iz Pečuja, Nemanja Živković koji nema angažman, bivši reprezentativac Srbije Dejan Todorović koji je posljednju sezonu odigrao za Granadu, kao i David Maran iz Slavije. 

- Kada pogledam ove momke kao i one mlađe sa kojima radim čini mi se da bi to bila dobra ekipa za ABA ligu - izjavio je Milaković kroz smijeh. 

Pored njega oni rade i sa kondicionim trenerom Aleksandrom Kukrićem. 

- Krajem prošle sezone oni su me kontaktirali pa smo se dogovorili da radimo tokom ljeta. Treninzi su različiti i prilagođeni njihovim potrebama tako da mi je drago što radimo na ovaj način. Takođe mi je drago što su svjesni da će napredovati samo ako treniraju cijele godine jer od treniranja tokom šest mjeseci, koliko traje sezona u Ligi BiH, nemaju skoro nikakve koristi. Samo onaj ko bude radio prekovremeno nešto će da stvori i napreduje dok se ostali tome ne mogu nadati - rekao je Milaković.

Bez angažmana

Milaković je prošlu sezonu završio kao asistent u stručnom štabu FMP-a dok trenutno nema ugovor za narednu sezonu. 

- Ponuda ima, bilo je nekih iz klubova koji su mi daleko od kuće pa sam ih odbio jer želim da budem bliže porodici - naveo je Milaković.

Tokom karijere vodio omladinske selekcije Igokee kao i seniorski sastav, dok je još bio na klupi Mladosti iz Mrkonjić Grada te član stručnog štaba Budućnosti iz Podgorice kao i U18 reprezentacije Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana