U Berlinu počinje završni turnir Evrolige: Real ne da tron

Glas Srpske
U Berlinu počinje završni turnir Evrolige: Real ne da tron

BERLIN - Uzbuđenje u košarkaškoj Evroligi dostiže vrhunac! Nakon sjajnih mečeva četvrtfinala, na redu je borba za trofej na finalnom turniru u Berlinu.

U prvom polufinalu od 18 časova sastaju se Panatinaikos i Fenerbahče. Grčki tim ima na klupi Ergina Atamana koji zna kako se dolazi do trofeja na finalnim turnirima. Ekipe su pokazale tokom sezone da mogu biti kvalitetne u oba pravca, tako da se očekuje velika borba. Panatinaikos će se oslanjati na sjajnog Kostasa Slukasa, te Kendrika Nana, dok će u reketu biti značajan učinak Matijasa Lesora. Upravo je Panatinaikos u ligaškom dijelu zaustavio Fener na najmanjem broju poena u sezoni (63 u Atini). Utakmica je imala neslavnu uvertiru, kada su turski navijači vrijeđali Grke. Na drugoj strani Fenerbahče je došao do finalnog turnira pobjedom u majstorici na gostovanju u Monaku, čime su ispisali istoriju Evrolige. U timu jedan od aduta biće Marko Gudurić.

- Pritisak je, u stvari, privilegija jer znamo koliko je teško stići do Fajnal fora. Zato mi je ovaj najdraži u karijeri jer sam svestan šta smo prošli. Ne može puno košarkaša da se pohvali da je igralo finalni turnir i zato će biti veoma uzbudljivo. Kad odrastate u Srbiji, vi sanjate ovakve mečeve i trenutke, tako da se nadam najboljem - rekao je Gudurić.

U drugom polufinalu branilac trofeja Real Madrid će igrati protiv Olimpijakosa u reprizi prošlogodišnjeg finala - 79:78. Madriđani su sjajni napadački, a adut Olimpijakosa biće odbrana. U grčkom timu su i dva reprezentativca Srbije, Nikola Milutinov i Filip Petrušev, koji će voditi veliku borbu u reketu sa rivalima.

- Osećam se odlično i jedva čekam meč. Ovo je najveći košarkaški događaj u Evropi i radujem se izazovu. Imamo veliki motiv iako veoma poštujemo rivala. Imamo zdravu konkurenciju na centarskim pozicijama i znamo kakav nas težak posao očekuje. Ipak, nadamo se najboljem i da možemo otići u finale - poručio je Milutinov.

Španski stručnjak Ćus Mateo je poručio kako ne gleda dalje od polufinala.

- Razumijemo koliko je teško osvojiti Evroligu, ali imamo svoje šanse, kao i ostala tri tima. Ne razmišljamo dalje od polufinala, svjesni smo prilike da se borimo za titulu. Uradićemo sve što je do nas da pobijedimo Olimpijakos. Želimo da ispišemo još jednu lijepu stranicu u istoriji ovog kluba. Georgios Barcokas je duša tima i apsolutni lider - izjavio je Mateo.

Šampioni

Svi učesnici finalnog turnira u Berlinu već su osvajali trofej namijenjen najboljem timu Evrope. Real Madrid je daleko najuspješnija ekipa i oni su 11 puta dizali pehar. Nakon njih slijedi Panatianikos koji je šest puta bio šampion, dok je njihov veliki rival Olimpijakos tri puta osvajao trofej. Fenerbahče je takođe bio šampion 2017. godine, kada je u Istanbulu savladao Olimpijakos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana