Totalno drugačije: Neka nova Zvezda razbila Asvel i pobjedom počela u Evroligi

GS
Totalno drugačije: Neka nova Zvezda razbila Asvel i pobjedom počela u Evroligi

Ubjedljivo, dominantno, sa stilom - Crvena zvezda došla je do prve pobjede u novoj sezoni Evrolige! Prepuna Arena, obojena u crveno-bijelo, progutala je ekipu Asvela na otvaranju nove sezone u elitnom evropskom takmičenju 94 - 73.

Ono što može da bude prvi zaključak nakon ovakvog otvaranja sezone jeste da će Crvena zvezda igrati znatno drugačije ove sezone nego što je to bio slučaj lani.

Poznata pesma navijača crveno-bijelih govori da "Zvezda igra totalno drugačije od drugih", a čini se da će četa Duška Ivanovića ove sezone igrati drugačije nego što je sama igrala u prethodnim sezonama!

Šuterska rapsodija, veliki broj otvorenih šuteva, hirurški preciznih dodavanja i fenomenalan protok lopte... Sve smo to videli od čete sa Malog Kalemegdana večeras!

Asvel, osim nešto konkretnijeg izdanja u trećoj deonici, nije ni u jednom trenutku predstavljao protivnika koji bi mogao da pomrsi račune crveno-belima u spektaklu u najvećoj srpskoj dvorani.

Prva četvrtina

Uvodni minuti ovosezonskog debija Crvene zvezde u Evroligi doneli su nam nešto što bi mogla da bude stavka na kojima bi četa Duška Ivanovića tokom sezone mogla znatno da napreduje - defanzivni skok.

Nije preterano dobro izgledala defanziva visokih igrača ekipe sa Malog Kalemegdana na startu duela sa Asvelom, te je Žofri Lovernj u par navrata imao prilično lake i otvorene situacije na obruču.

Ipak, kako zameriti nekome nešto kada se utakmica započne šutem 5/5 za tri poena? Protok lopte u napadu Crvene zvezde išao je kao sat, a fenomenalna atmosfera u Areni dodatno je ulila samopouzdanje ovoj novoj ekipi, kojoj će biti potrebno vreme kako bi se još dodatno uklopila.

Marko Simonović je bio momak koji je igrao fenomenalno u prvoj deonici, u kojoj je uspeo da dođe do dvocifrenog učinka. Pored njega, precizni sa distance bili su Šabaz Nejpir, Branko Lazić i Rokas Gedraitis, ali se iza svega krio jedan ne preterano vidljiv faktor.

Duško Ivanović odlučio je da meč započne sa Ognjenom Kuzmićem na poziciji centra, a iskusni centar je iz pik en rola uspevao da pravovremeno upošljava saigrače, koji su dobrim delom ostajali na otvorenim šutevima, koje su i pogađali!

Kada u četvrtini šutnete 7/9 za tri poena jasno je da je napadački potencijal tima više nego očigledan, a ulazak Majka Tobija i Dalibora Ilića uneo je i određenu dozu čvrstine u reketu, u kome košarkaši Asvela više nisu uspevali da se dobro aklimatizuju kao što je to bio slučaj lani.

Kada se sve sabere i oduzme, identičnim brojem skokova, bez izgubljene lopte, Crvena zvezda je uspela da prilično lako na prvi mali odmor odnese plus od 11 poena.

Druga četvrtina

Nije bio zadovoljan Duško Ivanović kako je to napadački izgledalo na parketu sa Majkom Tobijem i Daliborom Ilićem u finišu prve deonice, te se odlučio da na parket početkom druge pošalje centarsku liniju koja je prilično iznenadila mnoge u Areni - Luka Mitrović i Kuzmić.

Sa dvije klasične petice odlučio se da igra crnogorski stručnjak, a njegova izmena automatski je pokrenula "igru" u koju se uključio i Ti Džej Parker, koji je želei da prednost stvori na nešto drugačiji način.

Od starta meča je strateg Asvela želeo da pokuša da na talenat Crvene zvezde u napadu odgovori fizikalijama koje Francuzi, bez ikakve sumnje poseduju.

Stoga, nešto nižom, ali atletski kvalitetnom centarskom linijom sa Majkom Skotom i Džonom Egbunuom Parker je pokušao da napadne znatno više i manje pokretne centre Crvene zvezde. Ipak, nije mu prošlo.

Istovremeno, Miloš Teodosić bio je na konstantnim mukama tokom organizacije napada, pošto je Mbaje Ndiaje, znatno fizički dominantniji igrač, konstantno bio uz njega. Valjevski mađioničar je u par navrata uspeo da se iskopa iz kandži i pokaže klasu na delu, ali ga nekada ni saigrači nisu najbolje "slušali".

Ogromnu prednost Crvene zvezde nakon prvog poluvremena, pored vanserijskog šuta za tri poena, doneo je i Adam Hanga, koji je fenomenalnom defanzivnom predstavom "ugušio" gotovo svakog od bekova Asvela, koji nisu imali rešenje pored sveprisutnog reprezentativca Mađarske.

To je bilo dovoljno da se, uz konstantno dobra riješenja u napadu, dođe do ogromnog plusa od 21 poena nakon 20 minuta košarke u Areni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana