Titulu košarkaškog šampiona Srpske napada 13 klubova

Milan Zubović
Titulu košarkaškog šampiona Srpske napada 13 klubova

BANjALUKA - Takmičenje u Prvoj košarkaškoj ligi Republike Srpske počeće idućeg vikenda kada su na rasporedu utakmice prvog kola.

Šampionat Srpske ove sezone brojaće 13 klubova koji će se boriti za titulu u sticanje prava nastupa u Ligi BiH. Svoj nastup potvrdili su Budućnost (Bijeljina), Radnik (Bijeljina), Drina Princip (Zvornik), Akademac (Banjaluka), Student-Igokea (Banjaluka), Stars basket (Gradiška), Sutjeska (Foča), Rogatica, Sloboda 73 (Novi Grad), Varda HE (Višegrad), Heo (Bileća), Bratunac i Prijedor-Spartak. 

Nakon što bude odigrano 26 kola prve četiri ekipe nastupiće u plej-ofu gdje će igrati prvi sa četvrtim te drugi sa trećim timom na tabeli, a prednost domaćeg terena imaće bolje plasirana ekipa. Novajlije u ligi ujedno su i povratnici u ovaj rang. Bratunac i Heo su ušli iz nižeg ranga, dok je Prijedor-Spartak ispao iz višeg. Prošle sezone takmičenje je takođe brojalo 13 klubova, ali su ga napustili Derventa i Olimp iz Šekovića dok nijedan drugi klub nije ispao, jer se Jahorina kao šampion plasirala u elitni rang. 

Prognozirati favorite pred početak lige sasvim je nezahvalno, jer mnogi nisu formirali timove do kraja i malo su kasnili sa početkom priprema te se nadaju da će većinu slabosti otkloniti u hodu. Lakše je prognozirati klubove koji će se boriti za prva četiri mjesta koja donose nastup u plej-ofu. Tu definitivno spada Prijedor-Spartak koji je zadržao okosnicu domaćih igrača iz prošle sezone, dok je na klupi novi-stari trener Miroslav Ivetić. Radnik je definitivno među favoritima za sami vrh što je bio i proteklih godina. Bijeljinska Budućnost aktuelni je vicešampion Srpske nakon što je prošle sezone poražena u finalu plej-ofa, ali je podmladila ekipu koju je šokirala tragična smrt njihovog člana Nebojše Erkića. Drina Princip ostala je bez kapitena Filipa Cvjetinovića koji je otišao u Leotar mada se od nje može očekivati borba za mjesto među najbolje četiri ekipe gdje će stremiti i Student-Igokea. Klub koji igra u Aleksandrovcu fokusiran je na rad sa mladima koji su željni dokazivanja protiv starijih kolega. Slična situacija je i sa Akademcem koji je razvojni tim banjalučkog Borca sa prvenstvenim ciljem razigravanja mladih igrača tako da nikad ne treba potcijeniti njihov elan i želju za dokazivanjem pa će oni nekome napraviti velike probleme. Sutjeska, Rogatica i Sloboda 73 vrebaće svoje prilike i oni su u grupi timova koji bi mogli da iznenade ove sezone, prvenstveno Fočaci i Novograđani. Koliko mogu doskorašnji drugoligaši Bratunac i Heo biće poznato nakon dva-tri uvodna kola. 

Za komesara takmičenja imenovan je Dragan Kralj iz Trebinja, a novina je da će troškove kontrola suđenja koje su do sada plaćali klubovi, snositi kancelarija KSRS.

Sedam bivših prvaka

Zanimljivo je da će ove sezone nastupiti čak sedam bivših šampiona Republike Srpske koji su imali priliku da sa više ili manje uspjeha igraju u višem rangu. Prošle sezone Prijedor-Spartak se takmičio u Ligi BiH gdje je ispao spletom nesrećnih okolnosti. Šampion je bio 2016. i 2023. godine. Čak pet puta šampion Srpske bio je Radnik koji je pobjednički pehar podizao 2004, 2012, 2015, 2017. i 2021. godine. Njihov gradski rival Budućnost šampion je bio 2022. dok je Bratunac najbolji bio 2018. godine. Sutjeska i Varda HE bili su šampioni 2009. odnosno 2010. godine. Hercegovac iz Bileće bio je prvak 2014. godine, ali taj klub je ugašen i formiran novi pod imenom Heo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana