Stefan Lakić odigrao sjajno u dresu Čačka 94: Sezona pune afirmacije

Darko Dragičević
Stefan Lakić odigrao sjajno u dresu Čačka 94: Sezona pune afirmacije

ČAČAK - Stefan Lakić je odigrao najbolju polusezonu u karijeri. Bivši košarkaš banjalučkog Borca, Mladosti, Leotara i Varde HE blistao je u završnici Košarkaške lige Srbije u dresu Čačka 94.

Dva puta je bio proglašen za najkorisnijeg igrača kola, a njegova ekipa je osvojila osmu poziciju, čime su u klubu prezadovoljni. Glavni cilj je uveliko premašen, a Lakić je u finišu sezone imao sedam mečeva na kojima je imao dvocifren učinak te je protiv Vršca ubacio i rekord sezone, 28 poena. Nakon lošeg starta ekipa je, ali i sam Lakić, napredovala i bila sve bolja. Na kraju je odigrao 30 mečeva u kojima je imao prosjek 10,3 poena. Učinak je bolji ako se gleda kraj sezone u kojoj je u prosjeku imao 18 poena  po meču.

Višegrađanin ističe da je za njega ova polusezona veliki motiv da nastavi i dalje s dobrim radom kako bi još više podigao nivo svoje igre.

- U prvom dijelu sezone imali smo preširok roster, gdje smo svi tražili mjesto i ulogu u timu. Nismo uspjeli da odigramo kvalitetno pa su uslijedile neke promjene, zatim, nažalost, i povrede. Sve se nekako uklopilo sredinom lige i zaigrali smo zaista dobro. Takođe, uspio sam da vežem nekoliko dobrih partija i onda je poraslo samopouzdanje. Uvijek radim maksimalno, tako da se ništa nije specijalno promijenilo, osim što sam stekao sigurnost, a onda su došle i dobre partije. Sigurno je da sam sazrio kao igrač, donosim bolje odluke i to se vidi na parketu pa je i lični učinak puno bolji - rekao je Lakić za “Glas Srpske”.

Dva puta u toku sezone košarkaš je dobio priznanje za najkorisnijeg igrača tima.

- Drago mi je zbog priznanja, ali to je uvijek zasluga čitavog tima. Igrali smo dobro, ostvarili važne pobjede, a saigrači su mi vjerovali, davali loptu u momentima kad sam bio sam i nakon dobrih akcija. Nastojao sam da im se odužim što kvalitetnijim šutevima - dodao je momak iz Višegrada.

Ekipa je na kraju završila na osmoj poziciji i nije u finišu šampionata strepjela za opstanak. Svoj kvalitet su dokazali i u mečevima protiv najjačih ekipa u takmičenju.

- Ostvarili smo cilj, a to je bio opstanak. Još smo ranije uspjeli da to ostvarimo, ali smo nastavili sa dobrim partijama do kraja i sve, eto, krunisali pobjedama. Za klub je ovo istorijska sezona, a mogla je da bude još bolja jer smo od najkvalitetnije ekipe Vojvodine izgubili sa pola poena. Malo je nedostajalo da u prvenstvu savladamo dva najkvalitetnija tima, jer smo bili bolji od Spartaka - jasan je igrač Čačka.

Posebno će svima u sjećanju ostati pobjeda u četvrtfinalu Kupa Radivoja Koraća protiv abaligaša i starijeg gradskog rivala Borca, te polufinalni meč protiv Crvene zvezde.

- Taj nastup u Kupu i pobjeda  protiv Borca je baš odjeknula. Savladali smo abaligaša, našeg gradskog rivala. Koristimo istu dvoranu, često smo pričali u prolazu, ali nakon tog trijumfa definitivno su nas drugačije, ozbiljnije gledali. Jesu oni bili oslabljeni na tom meču, ali to ne umanjuje naš trijumf i činjenicu da su nas svi nakon toga gledali sa puno više respekta - dodao je Lakić.

Ove sezone Košarkaška liga Srbije je bila veoma kvalitetna. Nekoliko timova se značajno pojačalo u borbi za plasman u ABA 2 ligu.

- Liga Srbije je zaista jaka. Ulaganja su sve veća i zbog toga naš rezultat dobija na značaju. Vodeći timovi su doveli veoma kvalitetne igrače koji su nastupali u Evropi i u ABA ligi. Tako su igrali košarkaši poput Nemanje Gordića, koji je najbolji strijalac ABA lige u istoriji, Vil Mozli, Zoran Nikolić, pa Aleksandar Lazić. Zlatibor je takođe baš ozbiljan tim, tako da svaki meč donosi kvalitet i veliku borbu. Drago mi je zbog toga jer samo kroz jake mečeve možemo da napredujemo i budemo još bolji - jasan je košarkaš.

Selektor Svetislav Pešić je često govorio da je jedina ispravna budućnost formiranje profesionalne lige u Srbiji, da ima dovoljno kvalitetnih timova za takmičenje te da bi povratak Crvene zvezde, Partizana, Borca i FMP-a i veći broj mečeva sa ekipama iz KLS-a podigao nivo interesovanja za takmičenje.

- To nije pitanje za mene. Sigurno da bi igrači iz Košarkaške lige Srbije voljeli da igraju mečeve protiv abaligaša, ali je pitanje koliko bi to njima značilo. Tu je svakako i pitanje prohodnosti ka evropskim kupovima veoma bitno, tako da je ta odluka na nadležnima. Igrači i navijači sigurno žele te duele - jasan je Lakić.

Želi u viši rang

Tokom karijere Lakić je igrao i u ABA ligi. Nastupao je za FMP Železnik. Ambicije za nastavak karijere su da se vrati na regionalnu scenu.

- Prvenstvo je tek gotovo, tako da ću vidjeti još u vezi sa nastavkom saradnje. Zadovoljan sam situacijom u Čačku, sigurno je da ćemo popričati o svemu. A sigurno da je neki cilj da se vratim u regionalnu ligu i dokažem se na višem nivou. Bio sam u FMP-u u ABA ligi i osjetio da mogu, ali se, nažalost, povreda ispriječila da ostavim veći trag. Sad sam sazrio kao igrač, znam šta me očekuje i  nadam da ću opet biti u prilici da igram u višem rangu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana