Statistički podaci nakon ligaškog dijela ABA lige

D.D.
Statistički podaci nakon ligaškog dijela ABA lige

BANjALUKA - Trijumfom Crvene zvezde nad Cedevita Olimpijom završen je ligaški dio ABA lige. Prvi mečevi plej-ofa su na programu u petak, a u prvim mečevima četvrtfinala se sastaju Crvena zvezda - Zadar, Budućnost - Mega, dok će u subotu na parket Cedevita Olimpija i FMP Železnik.

Nakon iscrpljujuće sezone prednost domaćeg parketa u doigravanju izborio je beogradski Partizan. Ovo je prvi put da su “crno-bijeli” takmičenje završili na ovoj poziciji još od sezone 2010/11. Partizan je, inače, bio prvi i u momentu kada je ABA liga prekinuta u sezoni 2019/20. zbog epidemije virusa korona i nije završena.

I ovogodišnju sezonu je, ako se gledaju statistički parametri, obilježio košarkaš Zadra Luka Božić. On je odigrao 25 mečeva u kojima je imao prosječan indeks korisnosti od 32,56. Najveći indeks je ostvario na meču protiv Mege, čak 51, a identičan učinak je imao i Trent Frejzer u duelu FMP-a i Mornara.

Košarkaš Zadra je i najbolji skakač sa prosjekom od 9,84, te treći strijelac ligaškog takmičenja. Na 25 mečeva je imao prosjek od 22,04 poena po utakmici (ukupno je ubacio 551 poen). Takođe, Božić je imao i najviše izgubljenih lopti. Iza njega je bio plejmejker Igokee Brajant Kroford.

Daron Rasel, bivši košarkaš Mornara, je u ABA ligi odigrao samo 15 mečeva. Ipak, i to mu je bilo dovoljno da bude zapamćen po sjajnim partijama. Kada se gleda pojedinačni učinak, bek Mornara je od 10 najboljih poenterskih partija u sezoni ostvario čak pet. On je imao i partiju sa najviše poena, ukupno 47, u duelu protiv Zadra.

Iza njega je po učinku Trent Frejzer sa 45 poena na meču Mornar - FMP, dok je treći Hejl Hanter, član Borca, koji je imao 44 poena protiv Cibone. Upravo je igrač iz Čačka ubacio najviše poena - 580 tokom sezone pa je proglašen za najboljeg strijelca jer je Raselu nedostajao jedan meč da se njegov učinak valorizuje.

Rasel je bio i sjajan asistent tokom ligaškog dijela. Na 15 mečeva je 110 puta podijelio loptu i imao je prosjek od 7,33, dok slijede Dominik Mavra sa 7,28, te sjajni košarkaš Crvene zvezde Fakundo Kampaco sa 6,67 asistencija po meču.

Kada se gleda pojedinačni učinak, Borna Kapusta je podijelio 15 asistencija protiv Partizana, što je rekord sezone, dok je jednu manje imao u meču protiv Cedevita Olimpije.

Ove sezone skakački rekord su imali centar Budućnosti Alfa Kaba te krilni centar Borca Marko Pecarski koji su na jednom meču uhvatili po 17 lopti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana