Slobodan Ninić: Od pauze imamo samo štetu

Milan Zubović
Slobodan Ninić: Od pauze imamo samo štetu

BANjALUKA - Pauza u košarkaškom prvenstvu BiH uveliko traje i skoro svi klubovi su na godišnjim odmorima.

Rijetki su oni koji rade tokom toplih ljetnih dana i sve se svodi na rad sa najmlađim kategorijama. Uglavnom, svi čekaju da vide koliko će imati novca na raspolaganju pa će na osnovu toga krenuti da imenuju trenere i sastavljaju ekipe.

- Višemjesečna pauza jeste najgora stvar za sve trenere i igrače jer svi stagniraju. Ne da oni samo nemaju napretka već se unazađuju jer nemaju protiv koga da igraju ili bar da treniraju i sastanu se u prijateljskim utakmicama - izjavio je Slobodan Boban Ninić za “Glas Srpske”.

Prošlu sezonu završio je na klupi Proma iz Donjeg Vakufa kojeg će voditi i u narednom periodu. Globalno gledajući prošlu sezonu Lige BiH nije primijetio skoro nikakav napredak o pitanju same organizacije, ali i napretka igrača.

- Nisam posebno zadovoljan prošlom sezonom, prije svega KS BiH koji je između ostalog jednoj televiziji povjerio prenose utakmica Lige za prvaka, dok Ligu za opstanak niko nije ni spomenuo. Problem je i taj što klubovi ulaze u ligu samo da bi je završili. Apsolutno nema kolektivnog napretka i samo pojedinačni timovi koji imaju novca mogu da se uzdignu iznad ostalih - dodao je Ninić.

Kao mlad trener koji je radio u omladinskim selekcijama BiH nije vidio da se posebno istakao neki mladi igrač dok je jedan klub posebno pohvalio.

- U globalu imamo problem sa mladim igračima kojih nema dovoljno pa moramo da dovodimo veći broj stranaca te se nadam da će se to smanjiti u budućnosti. Teško je dovesti nekog našeg mladog igrača za manje pare u manju sredinu koja ima dobar sistem rada da bi se on afirmisao jer svi žele uspjeh preko noći i igranje za velike klubove iako su kvalitetom daleko od njih. Niko se nije nešto posebno afirmisao. Priznajem, Borac mi se svidio kao tim shodno njihovoj želji na početku sezone. Ostali su bez dosta igrača i opredijelili su se za svoje mlade momke koji su odlično igrali i svaka im čast na tome - istakao je Ninić.

Stariji se i dalje pitaju

Prema njegovim riječima glavnu riječ u skoro svim klubovima vode stariji igrači, a malo gdje mlađi igrač dobije tu ulogu.

- Iskusniji igrači su i dalje ti koji se pitaju za sve na terenu. Gro skoro svake ekipe čine iskusniji i mi tu ne možemo ništa jer među mlađima nema dovoljno kvaliteta upravo zbog nedostatka treninga tokom ljeta kada bi trebalo da naprave iskorak. Nadam se da će to neko shvatiti i posvetiti se rješavanju tog problema jer ovo ne vodi nigdje - rekao je Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana