Široki ustalasao košarkašku javnost: Traže promjenu zbog neznanja

G.S.
Široki ustalasao košarkašku javnost: Traže promjenu zbog neznanja

BANjALUKA - Košarkaški savez BiH poslao je dopis svim klubovima koji nastupaju u prvenstvu da se izjasne povodom dopisa Širokog koji traži promjenu propozicija takmičenja.

Naime, Širokobriježani su zatražili promjenu pravila samo četiri kola prije kraja ligaškog dijela prvenstva pravdajući se da nisu bili upoznati sa promjenama, koje su napravljene pred početak ove sezone.

U dopisu Širokog, između ostalog, stoji da su na sjednici UO KS BiH 19.10.2021. godine usvojena pravila koja vrijede do kraja sezone 2024/25, a da nove propozicije, koje je dostavio komesar takmičenja Dragan Kralj, niko nije propisao te da klubovi nisu obaviješteni o tome iako na zvaničnom sajtu saveza stoje propozicije takmičenja usvojene oktobra prošle godine te može da ih vidi svako ko ima pristup internetu.

Prema njima, propisano je da prvih sedam ekipa iz regularnog dijela dobija brojeve od 2-8, dok će Igokea dobiti startnu poziciju jedan. Biće igrano po sistemu 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 na dvije dobijene utakmice uz prednost domaćeg terena bolje plasirane ekipe. U slučaju da slabije rangirana ekipa pobijedi bolje rangiranu, zauzima poziciju bolje plasirane ekipe i prednost domaćeg terena. Prve četiri ekipe igraju po sistemu 1-4 i 2-3, na dvije dobijene utakmice. Finale i utakmice za treće mjesto biće igrani na tri dobijena meča. Redoslijed ekipa iz završnice drugog dijela prvenstva daje konačan plasman za učešće ekipa u ABA 2 ligi, kao i ostalim regionalnim i međunarodnim takmičenjima.

Predstavnike Širokog izgleda boli činjenica da nisu bili upoznati sa novim propozicijama i da su vjerovali da će biti primijenjene stare. Prema njima, ukoliko jedna ekipa zbog nastupa u FIBA takmičenju i regionalnoj ligi ne igra prvi dio prvenstva BiH (slučaj s Igokeom), drugi dio prvenstva igra kao Liga šest najboljih klubova, te da se pobjednik prvog dijela prvenstva nagradi oslobađanjem plaćanja kotizacije za iduću sezonu i automatski stiče pravo igranja u ABA 2 ligi kao jedan od dva predstavnika BiH. Shodno tome, osvajanje prve pozicije u ligaškom dijelu takmičenja Širokom neće donijeti ništa i moraće se boriti za mjesto u ABA 2 ligi.

Klubovi na potezu

Iz KS BiH je potvrđeno da su propozicije usvojene pred početak sezone i da su pomalo začuđeni jer se povodom toga niko nije bunio na početku sezone, već sada kada se ona bliži kraju, odnosno kada treba da krene plej-of.

- Ne znam zašto su se čelnici Širokog odlučili na taj potez jer niko ne ugrožava njihov plasman na tabeli, gdje su prvi sa maksimalnim učinkom, te će skoro sigurno imati najpovoljniji raspored u plej-ofu. Propozicije su usvojene prije nekih šest mjeseci, tako da ne znam zašto se sada bune. Ipak, poslali smo dopis svim klubovima da se izjasne o tom pitanju. Ukoliko svi klubovi jednoglasno podrže prijedlog Širokog, savez će ga usvojiti - istakao je član Upravnog odbora KS BiH Boris Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana