Rebrača: Jokić uliva sigurnost, imamo ekipu za postolje

Tanjug
Rebrača: Jokić uliva sigurnost, imamo ekipu za postolje

BEOGRAD - Bivši reprezentativac Srbije, košarkaš Željko Rebrača izjavio je danas da reprezentacija Srbije ima kompatibilnu ekipu koja može da se popne na postolje, da Nikola Jokić može da ulije neophodnu sigurnost i dodao da su glavni konkurenti "orlovima" za visok plasman Amerikanci, Francuzi i Kanađani.

-Kod nas u košarci, na osnovu svih rezultata koje smo imali poslednjih decenija, šta možemo da očekujemo sad, a imamo najboljeg igrača na svetu - rekao je Rebrača.

On je rekao da je za srpsku reprezentaciju izazovno što su svi nedavno završili prvenstvo i da bi tu trebalo da se bude oprezan, jer su pripreme kratke, i da bi trebalo paziti da se neko ne povredi.

-Suština je u tome kako uigrati te momke, jer dugo nisu igrali zajedno. Ako uđu sa tom energijom i ako oni budu komunicirali jedni s drugima, jer ništa ne znače imena na papiru, to smo videli i mi 2005. godine - dodao je Rebrača.

On je istakao da je jako bitno napraviti atmosferu, jer tim je suštinski porodica.

-Svako bi trebalo da zna svoju ulogu, šta da pruži u tom trenutku. Potreban je lider da to ujedini. Najlakše je podržavati ekipu kad se dobija, ali trebalo bi voleti svoj tim i zemlju i onda kad je teško. Ako ja igram loše, trebalo bi neko da me podrži - kaže Rebrača.

Smatra i da Jokić može da ulije tu sigurnost ekipi, ali da nije sve do njega.

-Drugačija su malo FIBA pravila, a tu su i Micić i Bogdanović i energija koju daje Aleksa. Petrušev koji još treba da se dokaže, ali imamo ekipu koja može da se popne na postolje. Pored Amerike, Kanade i Francuske, koje su ozbiljne ekipe, valja se izboriti. Sigurno deset ekipa "pikira" na medalju. Ništa se ne podrazumeva, ne živimo od stare slave. Prošle godine je malo falilo do zlata, ali sad je trenutak da pokažu na terenu da li su šampioni ili ne - dodao je Rebrača.

Govoreći o protivnicima Srbije u grupi na Olimpijskim igrama, rekao je da Amerikanci imaju jedan od najjačih timova do sada, jer su uvidjeli da moraju da šalju najbolje.

-Možda je i dobro što igramo prvu utakmicu sa njima, da vidimo gde smo. Iako na OI zbog principa takmičenja prva utakmica neće presuditi. Smatram da smo od Južnog Sudana dosta kvalitetniji, druga ekipa koja treba da dođe između Litvanije i Italije, videćemo da li Portoriko tu može nešto da uradi, ali isto će biti jaka reprezentacija. Smatram da imamo kvalitet za taj nivo i da možemo da uđemo u završnicu, ali to moramo da pokažemo na terenu - istakao je Rebrača.

Za selektora Svetislava Pešića Rebrača kaže da je on stvarno vrhunski trener, ali da zavisi od igrača kako će se ukomponovati.

-Ima dosta faktora koje običan navijač ne vidi. Dosta smo ostrašćeni i znamo da osuđujemo, a ne znamo kako to izgleda iza. Trebalo bi da podržimo sve, jer je košarka Srbiji dala neviđene uspehe. Ona je naš nacionalni sport - istakao je Rebrača.

Na pitanje o Željku Obradoviću on je kazao da je on naš najbolji trener svih vremena, da njegov način nekad možda djeluje grubo i da nije lako raditi sa njegovim karakterom.

-Nekad su igrači osetljivi i ne mogu da prihvate određenu kritiku. Možda neko ne može da se prilagodi njegovom sistemu i načinu, pa moraš biti malo mekši. Zato kad Željko bira igrače, bira one sa jakim karakterom koji mogu izdržati sav taj trening potreban za dostizanje vrhunca. Čovek je osvojio devet Evroliga, šta tu ima da se pita - dodao je Rebrača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana