Preminuo poznati košarkaški trener, sa Jugoslavijom bio svjetski šampion

Kurir
Preminuo poznati košarkaški trener, sa Jugoslavijom bio svjetski šampion

SKOPLjE - Legenda jugoslovenske i makedonske košarke, Lazar Lečić, preminuo je u 85. godini života - javljaju mediji iz Skoplja.

Trofejni trener bio je član stručnog štaba košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je 1970. godine sa selektorom Rankom Žeravicom osvojila Svjetsko prvenstvo.

Koliko je Lečić bio poštovan u košrkaškim krugovima govore riječi njegovih kolega na proslavi njegovog 80. rođendana 2019. godine.

"Šta reći o Lečiću - dovoljno je činjenica da su samo oni koji nisu živi došli ovde, što je dokaz njegove veličine. Od njega sam naučio mnogo o košarci, jer je uspeo sa relativno slabim timovima, od tih momaka da dobije maksimum i timsku košarku - rekao je tada slavni strateg Božidar Mljković, sada predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Mirko Novosel je tada dodao da je prijateljstvo sa Lečićem dugo više od 45 godina .

"Godine 1974. Balkansko prvenstvo u Solunu mi je u pamćenju, Imali smo kratke pripreme u Skoplju, a Lečić je bio moj pomoćnik u stručnom štabu. Tada je naše prijateljstvo počelo i još uvek traje ”, dodao je tada Mirko Novosel.

Karijeru je počeo u skopskom Rabotničkom gdje je igrao od 1957. do 1962, a zatim ostao kao trener tog tima kojeg je vodio prvo od 1962. do 1972, a zatim od 1975. do 1978. godine.

Radio je i u MZT Skoplje i Nikol Fert iz Gostivara, gde je imao posljednji angažman u sezoni 1999-2000, a bio je trener van Makedonije - u Borcu iz Čačka, ljubljanskoj Olimpiji, novosadskoj Vojvodini i grčkom Arisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana