Preminuo osnivač Klivlend Kavalirsa

B92
Preminuo osnivač Klivlend Kavalirsa

Osnivač NBA franšize Klivlend Kavalirs, Nik Mileti, preminuo je u 94. godini.

Klivlend Kavalirsi su objavili da je preminuo 93-godišnji Nik Mileti, čovjek koji je osnovao Klivlend Kavalirse.

"Klivlend Kavalirsi sa željenjem objavljuju smrt Nika Miletija. Naš voljeni osnivač je imao 93 godine, a krasila ga je velika strast i vizija uz pomoć koje je donio košarku u naš grad i unio mu duh Kavalirsa. Pionir u svijetu sporta, Nik nije bio samo lider već i sanjar i transformisao je san u realnost i obradovao mnoge stavnovnike Klivlenda", poručila je franšiza iz Ohaja.

"On je dio Kuće slavnih Klivlend Kavalirsa i zlatnim slovima je upisan u istoriju franšize. Nik je karijeru počeo kao advokat u Klivlendu i 1968. godine napravio krupan korak postavši vlasnik Klivlend Arene.

Samo dvije godine kasnije, doveo je motivisanu grupu i NBA ligi predstavio franšizu po imenu Klivlend Kavalirsi koja je i zvanično postala dio lige te 1970. godine.

Nikova vizija za budućnost košarke u Klivlendu kulminirala je otvaranjem Ričfild Koloseuma koji je 1974. godine bio dom Kavalirsa i najveća hala u NBA ligi.

Nezaboravnih 20 godina su Kavsi tamo proveli, a Nik Mileti je zauvijek promijenio istoriju Klivlenda i zbog toga će nam uvijek nedostajati. Njegov duh nam služi kao inspiracija i zauvijek ćemo ga čuvati u sjećanju zbog svega što je uradio za nas", naveli su Klivlend Kavalirsi.

Nik Mileti je prodavao dionice Klivlend Kavalirsa za pet dolara i sakupio 2,25 miliona dolara kako bi pokrio troškove dolaska u NBA koji su tada iznosili 3,7 miliona dolara.

On je prodao Klivlend Kavalirse Tedu Stepijenu koji je umalo uništio franšizu i čije stradanje je zaustavila NBA liga lično unijevši pravilnik koji važi i dan danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana