Predstavljamo rivale Igokee u FIBA Ligi šampiona: Težak put do Top 16 faze

Darko Dragičević
Predstavljamo rivale Igokee u FIBA Ligi šampiona: Težak put do Top 16 faze

LAKTAŠI - Košarkaši Igokee u četvrtoj sezoni FIBA Lige šampiona imaće veoma atraktivne protivnike i boriće se da još jednom naprave dobar rezultat na međunarodnoj sceni.

Naime, Igokea je u tri dosadašnja nastupa jednom igrala u Top 16 fazi, dok je dva puta zaustavljena u baražu. Ove sezone ekipa će imati dva veoma teška rivala u grupi, a to su turski Tofaš i španska Mursija. Zanimljivo je da su ova dva tima i prošle sezone bila u istoj grupi.

Turski tim je prošle sezone završio u baražu, a prije toga je bio zaustavljen u četvrtfinalu od ekipe Tenerifa. Oni su prošle godine uspješno prošli kvalifikacije, a ove sezone već su doveli dva pojačanja. Prvo je bio Džej Džej O'Brajen. Bivši košarkaš Budućnosti igrao je još u NBA za Jutu, Kliperse, zatim u Evropi za Astanu, Monako, Nanter. S Monakom je osvojio Evrokup, a igra na krilnoj poziciji. U decembru 2022. godine pojačao je Budućnost gdje je u ABA ligi davao prosječno 8,7 poena, 2,4 skoka u 17 mečeva ABA lige.

Drugo pojačanje turskog tima je Kaleb Homsli, bivši član Zenita gdje je u prošloj sezoni imao 11,2 poena, 2,9 skokova i 1,9 asistencija po meču u 48 duela VTB lige. Naravno, Tofaš još nije zatvorio igrački kadar a već imaju solidnu domaću osnovu i ove sezone planiraju dodatni iskorak na međunarodnoj sceni.

Španska Mursija ima kontinuitet na klupi u vidu Sita Alonsa. Nekad najbolji trener španske lige imao je neuspješan rad i u ABA ligi s timom Cedevita Olimpije. Prošle sezone ovaj tim je zaustavljen u četvrtfinalu od Unikahe, a već su jednom bili i na finalnom turniru FIBA Lige šampiona.

Španci su već doveli i dva pojačanja, a jedan od njih je dobro poznat ljubiteljima košarke u regionu. Dilan Enis je bivši član Mege i Crvene zvezde, koji se i te­ kako odomaćio u španskom prvenstvu. Pored njega ekipu je pojačao i centar Musa Dianje.

Najveća nepoznanica svakako je italijanski tim Dertona Basket. Njima je ovo prvi nastup u FIBA Ligi šampiona. A upravo je ovaj tim trenutno najviše mijenjao svoj sastav. Tako su već otišli Erijel Filoj, Semaj Kriston, Tajler Kejn i Macura.

Klub je produžio saradnju s Majklom Daumom, a novi igrači italijanskog tima su krilni centar Andrea Zerini (došao iz Napolija 9, Kris Dou (Dinamo Sasari, Prometej), Tomazo Baldoso (Armani) te Letonac Arturs Strautins.

Sistem takmičenja

Sistem takmičenja u FIBA ligi šampiona nije se mijenjao ove godine pa opet nakon grupne faze pobjednik ide u Top 16, dok drugo i trećeplasirani igraju baraž i nakon toga se formiraju Top 16 grupe. Dvije najbolje plasirane ekipe takmičenje nastavljaju u četvrtfinalu, a onda se igra završni turnir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana