Pogledajte Jokićevu knjigu NBA rekorda do danas

G.S.
Pogledajte Jokićevu knjigu NBA rekorda do danas

Nikola Jokić postigao je istorijske brojke u svom prvom NBA finalu. U utakmici broj tri završio je s 32 poena, 21 skokom i 10 asistencija, uradivši prvi 30-20-10 meč ikada u finalu, i tek petu takvu u postsezoni - a pazite ovo, Srbin posjeduje tri od tih pet ikonskih partija.

Mnogi napredni pokazatelji upućuju na to da je Jokić već nekoliko sezona najbolji igrač lige. Postoji mnogo statistika koje prikazuju koliko je on dominantan igrač.

Evo nekih njegovih izuzetnih brojki:

0 - Broj je igrača koji su vodili cijelo NBA doigravanje po poenima, asistencijama i skokovima, kao što Jokić to trenutno čini.

2 - Broj MVP nagrada koje je Jokić osvojio. Samo 15 igrača ikada je osvojilo više tih titula, a Jokić namjerava postati tek 13. igrač u istoriji lige koji je osvojio više MVP-ova od naslova prvaka.

16 - Tripl-dablova u doigravanju  kroz karijeru ima Srbin, koji je na trećem mjestu iza Medžika Džonsona (30) i LeBrona Džejmsa (28). Zamislite koliko će mu trebati da i te rekorde poruši.

27.5 - Jokićev prosječan broj poena u doigravanju po utakmici, što je puna četiri poena više od njegovog prosjeka od 23.5 poena po utakmici u zadnjih pet regularnih sezona. Osim devetog mjesta svih vremena na listi poentiranja u doigravanju po utakmici, Jokić zauzima 19. mjesto u postsezonskim asistencijama po utakmici i 16. u postsezonskim skokovima po meču. Nijedan drugi igrač u istoriji NBA lige čak se ne nalazi među prvih 40 na sve tri liste.

41. - Bio je njegov pik-broj na draftu kada su Denver Nagets odabrali Jokića 2015. godine, što se dogodilo tokom reklame na ESPN-ovom prenosu. Nikola je jedini MVP koji je izabran ispod 15. mjesta, a samo je jedan MVP finala izabran u drugom krugu: Denis Džonson, koji je osvojio prsten 1979. sa Sijetl SuperSoniksima.

41.3 odsto - Jokićev postotak trica u doigravanju u karijeri, što ga čini četvrtim među 125 igrača u istoriji lige koji su pokušali postići najmanje 250 trica u plej-ofu.

53 - Broj Jokićevih poena protiv Minesota Timbervulvsa u četvrtoj utakmici prvog kola doigravanja - najviše poena koje je neki igrač postigao u porazu u toku plej-ofa.

58.2 odsto - Nikolin postotak šuteva između 152 cm i 274 cm otkako je ušao u ligu 2015. Sljedeći najveći postotak među svim igračima koji su pokušali barem 200 takvih šuteva je Kevin Durant s 53.4 odsto, a prosjek lige je 41.0 odsto. Njegova šarena plejada hošatova, skupova i flotera, zajedno s njegovom visinom od 211 centimetara, omogućuje mu da bude učinkovit u zoni u kojoj gotovo svaki drugi NBA igrač izvodi manje od polovine svojih udaraca.

70.1 odsto - Jokićev postotak "pravog šuta" ove sezone, što je bilo najviše u istoriji NBA za igrača s najmanje 1000 pokušaja. (Pravi šut je u stvari postotak šuta koji uključuje vrijednost trica i slobodnih bacanja.) Postotak pravog šuta u cijeloj ligi dostigao je rekordno visok nivo ove godine od 58.1 odsto, ali sjajni Srbin je i dalje postigao 12 odstotnih poena iznad tog prosjeka. Samo je Stef Kari 2016., koji je jednoglasno osvojio MVP, bio učinkovitiji u odnosu na prosjek lige među strijelcima s početka vijeka.

114 - Broj puta koji je Nikola upisao u post-ap u NBA doigravanju 2023., gotovo dvostruko više od Entonija Dejvisa, koji je drugi sa 61. Jokić je takođe vodio ligu u post-apovima tokom regularne sezone nakon što je završio drugi iza Žoela Embida svake od prethodne tri sezone. (Post-ap igra je proizvod odličnih rješenja iz pik-en-rol situacija kada se odlično otvaraju visoki igrači i vrlo uspješno kažnjavaju protivnika)

Post-ap se koristi sve rjeđe i rjeđe u NBA. U sezoni 2015/16, 19 igrača je uradilo to najmanje 250 puta, dok je ove sezone to učinilo samo pet - ali Jokić bi bio posljednji igrač koji bi jednostavno napravio ono što svi ostali rade . Posta-apovanje je važan dio njegove šarene lepeze ofanzivne igre, na tu "taktiku" otpada otprilike četvrtina njegovih bodova ove sezone, a u tome je izuzetno učinkovit. Među 50 NBA igrača s najviše post-apova, Srbin je zauzeo drugo mjesto po broju poena po posjedu lopte ove sezone i prvo mjesto prošle sezone.

124.2 - Poeni Denver Nagetsa na 100 posjeda s Jokićem na terenu ove sezone. Nijedna ekipa u istoriji NBA nikada nije imala bolju ofanzivnu ocjenu s jednim određenim igračem u igri nego što su "Rudari" imali s Nikolom ove godine.

147 - Broj utakmica regularne sezone u kojima je Jokić završio s najmanje 10 asistencija, što čini gotovo 25 odsto njegovih igara u karijeri. Nijedan drugi igrač u istoriji NBA lige visok 185 cm ili više nije imao 10+ asistencija u čak 8 odsto ili više svojih mečeva.

0 - Jokićevih pratilaca na društvenim mrežama. On nema službeni Tnjitter ili Instagram nalog.

1. - Jokićevo je mjesto među aktivnim NBA igračima u pregledima stranica na Njikipediji tokom doigravanja, odmah ispred LeBrona Džejmsa. Međutim, tokom regularne sezone Jokićeva stranica bila je tek deseta najposjećenija u ligi.

2 miliona dolara - Ukupna Jokićeva zarada od indorsment (reklame / vanterenske aktivnosti) ugovora prošle godine. Manje od nekoliko igrača koji nikad nisu bili u Ol-NBA timu, uključujući Brendona Ingrama i Nikolinog saigrača Džamala Mareja, koji su svaki zaradili po 3.5 miliona dolara. Svaki drugi aktivni igrač koji je osvojio MVP prije ove sezone ostvario je najmanje 30 miliona dolara zarade izvan terena osim Derika Roza, koji inkasirao 11 miliona dolara.

272 miliona dolara - Ukupna vrijednost Jokićevog petogodišnjeg supermaks produženja, najvećeg ugovora u istoriji NBA lige. Kada počne igra u sezoni 2023/24, Nikola će zarađivati u prosjeku 54.4 miliona dolara godišnje i preteći će Stefa Karija kao igrača s najvećom platom u sjevernoameričkom sportu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana