"Orlovi" igraju za zlato na SP

GS
"Orlovi" igraju za zlato na SP

MANILA - Košarkaši Srbije igraće u finalu Svjetskog prvenstva nakon što su nadigrali Kanadu u polufinalnom okršaju rezultatom 95:86.

U borbu za zlatnu medalju odveo ih je Bogdan Bogdanović koji je kapitenski odigrao meč kojeg je završio sa 23 poena, četiri skoka i tri asistencije. Plasmanom u polufinale "orlovi" su osigurali nastup na Olimpijskim igrama u Parizu iduće godine kojeg su krunisali makar srebrnom medaljom, a za zlato će se boriti u nedjelju od 14.30 časova protiv boljeg iz meča SAD - Njemačka koji će biti igran danas od 14.40 časova.

Iskusni lisac Svetislav Pešić "našpanovao" je ekipu bez velikih zvijezda i na maestralan način stigao do finala. Odbrana je bila skoro perfektna i NBA zvijezda kanadskog tima osjetile su šta znači boriti se za grb Srbije. Sada sve miriše na Indijanapolis i 2002. godinu kada je Pešić pokorio svijet, a od tada Srbija nema zlatne medalje.

Svaki igrač odlično je odigrao svoju rolu. Nikola Milutinov je imao dabl dabl dodao je 16 poena i deset skokova. Ognjen Dobrić imao je takođe 16 poena, ali je odradio sjajan posao u odbrani. Marko Gudurić dodao je 12 poena, Aleksa Avramović deset mada je u odbrani izluđivao kanadske plejmejkere kojima "nije dao da dišu". Osam poena ubacio je Nikola Jović, po četiri Vanja Marinković i Dejan Davidovac, a dva Stefan Jović.

 

Tok utakmice

 

Dva minuta prije kraja utakmice Srbija je pred finalom jer vodi sa 95:79, protiv Kanade u polufinalu Svjetskog prvenstva, a tamo je vodi maestralni kapiten Bogdan Bogdanović.

Pet minuta prije kraja utakmice Srbija čuva prednost od deset poena nad Kanadom u polufinalnoj utakmici protiv Kanade na Svjetskom prvenstvu.

Posljednji period "orlovi" su sjajno otvorili. Aleksa Avramović je ukrao loptu na startu četvrte četvrtine i poentirao iz kontranapada, a Gudurić je pogodio trojku za 80:63, i najveću prednost na utakmici do tada dok su Kanađani nakon nove izgubljene lopte i poena Dejana Davidovca zvali tajm aut jer im stvari poečle da izmiču iz ruku. 

Sve nove napade Srbi su dobro branili i nisu dozvolili Kanađanima da ima se približe. Sjajnu trojku iz kornera na isteku napada pogodio je Bogdanović za +15 na četiri minuta prije kraja (91:76).

Treća četvrtina donijela je veliku borbu na terenu. Kanada je krenula na sve ili ništa jer joj je jasno da sa igrom iz prvih 20 minuta nema šta dalje da traži protiv rastrčanih "orlova". Kanađani su bili veoma agresivni pa je Srbija prve poena postigla tek nakon dva minuta igre preko Nikole Jovića. Izabranici Svetislava Pešića jako su se trudili da sačuvaju prednost i teško su dolazili do poena dok su Kanađani u jednom trenutku lako nalazili put do koša. Kada je bilo najteže Nikola Jović, Milutinov i Gudurić su bili precizni. Odbrana i napad su proradili u završnici četvrtine, a Vanja Marinković pogodio je trojku je plus 13 da bi nakon tehničke greške Pešiću zbog ulaska na teren Kanada smanjila na +12.

Prva četvrtina bila je u znaku Srbije koja je povela sa 8:1, da bi Kanada uzvratila serijom 8:0, i povela, ali su "orlovi" vrlo brzo vratili prednsot na svoju stranu i diktirali tempo.

Kanađani su drugi period otvorili trojkom Dorta (18:23), ali odmah na drugoj strani uzvratio je Marko Gudurić (26:18), da bi u narednom napadu Aleksander Voker opet pogodio za tri (21:26).

U 12. minuti Gudurić je dobio treću ličnu grešku nakon što je vezao pet poena.

U 15. minuti Srbija je prvi put stekla dvocifrenu prednost (33:23).

U 17. minuti sudije ne sviraju treći faul Gildžesu-Aleksanderu, a onda Beret pogađa za tri (33:38), ali Ognjen Dobrić odgovara trojkom za plus osam (41:33). Dvije minute do kraja Milutinov zakucava za novih plus deset (45:35)  vezao je šest poena. Srpski tim sjajno je finiširao prvo poluvrijeme, a Gildžus Aleksander je zaradio treću ličnu grešku dok je tehniču dobio selektor Kanade Đordi Fernandez.

Na odmor se otišlo pri rezultatu 52:39, i Srbija je poslije Litvanije ponovo ubacila 50+ poena za prvih 20 minuta. Bogdanović je imao 15 poena, Dobrić 10, a Milutinov 11 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana