Ognjenka Jovičić završila FIBA Europe Coaching Certificate Program

Milan Zubović
Ognjenka Jovičić završila FIBA Europe Coaching Certificate Program

GRADIŠKA - Košarkaški trener iz Gradiške Ognjenka Jovičić završila je obrazovni program FIBA FECC (FIBA Europe Coachnig Certificate Program) kojeg je započela 2021. godine.

Jovičićeva je vlasnik Lidera iz Gradiške gdje kao trener s mlađim kategorijama radi osam godina.

- Program je osmišljen tako da prati cjelokupan razvoj igrača. Startujemo sa U16 prvenstvom Evrope, zatim idemo na U18 i U20 i sva predavanja bila su u sklopu tih šampionata. U manjim grupama od šest do devet članova tri godine smo imali predavanja i diskusije s mentorima. Pratili smo utakmice i imali zadatke vezane za mečeve. U prvoj godini imali smo zadatak da napravimo skauting jednog igrača, u drugoj skauting cijelog tima te da to odmah prezentujemo drugi dan nakon utakmice baš kao da smo sami učesnici na prvenstvu. Prve godine bio je referat, druge neka vrsta diplomskog rada, a treće pisani i usmeni ispit na terenu. Bilo je teško uskladiti sve to, ali ujedno i izazov kojeg sam završila s velikom radošću i zadovoljstvom - izjavila je Jovičićeva.

Mentori su bili velika imena iz svijeta košarke tokom tri godine studijskog programa.

- Ne možete ostati ravnodušni kada vidite ko sve predaje. Tu su bili Svetislav Pešić, Pablo Laso, Nenad Trunić, Arik Šivek, Brajan Beđoli, Jasin Altaj, Davorin Anić, Pedro Martinez... Neki od njih su radili samo s omladinskim kategorijama, a neki samo sa seniorima pa su prenosili svoja iskustva. Govorili su o tome kako da vodite igrača ili ekipu uzrasta do 16 ili 18 godina, odnosno kako da obrazujete košarkaša kroz motoričke aktivnosti pa do mentalnog treninga. Posebno je bilo predavanje kako raditi s ekipom do 20 godina koju čine formirani seniori, kada se s tehnike više okreće ka taktici - dodala je Jovičićeva.

Ona je prvi trener iz Republike Srpske koja je postala dio FIBA obrazovnog programa na prijedlog matičnog saveza, a bilo je 60 polaznika iz više od 50 zemalja svijeta dok je pored nje još 43 dobilo diplomu.

- Program je sveobuhvatan i mnogo toga se može naučiti, ali ne može se sve znati jer se košarka mijenja iz godine u godinu kao i trendovi vezani za nju. Ipak, možete promijeniti ugao gledanja na košarku. Nakon odrađenog programa mnogo više vidite detalje i znate gdje da tražite odgovore te da vidite svoje greške. Tokom prve godine bilo mi je teško raditi skauting jednog igrača, ali sam se brzo privikla pa u trećoj godini gledate i igrače na klupi kao i trenera istovremeno - rekla je Jovičićeva.

Slaba zainteresovanost

Njena želja je da što više trenera iz Republike Srpske prođe isti program.

- Završila sam ovaj program jer sam se sama raspitivala o njemu i željela da budem dio toga. Problem kod nas leži u tome što mnogi treneri nisu informisani o tome, a voljela bih da to dođe do njih i da bude veći broj onih koji su prošli to obrazovanje - istakla je Jovičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana