Odlazak košarkaškog generala: Preminuo legendarni Bobi Najt

Agencije
Odlazak košarkaškog generala: Preminuo legendarni Bobi Najt

INDIJANA - Proslavljeni američki košarkaški trener Bobi Najt preminuo je u 84. godini, potvrdila je njegova porodica u objavi na društvenim mrežama.

-Teška srca vas obavještavamo da je trener Bob Najt preminuo u svom domu u Blumingtonu okružen porodicom. Zahvalni smo na svim mislima i molitvama, i cijenimo kontinuirano poštovanje naše privatnosti pošto je trener zahtijevao privatno porodično okupljanje. Nastavićemo da slavimo njegov život i da ga se sjećamo, danas i zauvijek kao voljenog muža, oca, trenera i prijatelja - navodi se u saopštenju.

Najt je bio među najboljim trenerima u istoriji košarke, završio je karijeru sa 902 pobjede u 42 sezone u timu vojne akademije, Indijani i Teksasu.

Robert Montgomeri Najt postao je trener armijskog koledža Vest point sa svega 24 godine, gdje je ostao sve do 1971. godine kada je prešao na univerzitet Indijana.

Osvojio je tri NCAA titule u Indijani, a predvodio je i reprezentaciju SAD do zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1984. godine.

Tokom godina provedenih u Indijani, popularni “General” stvorio je niz fenomenalnih igrača, poput Ajzee Tomasa, Detlefa Šremfa i Volta Belamija, dok je svega četiri sedmice trenirao i jednog od najznačajnijih košarkaša u istoriji – Larija Birda.

Poznavaoci košarke tvrde da je od stvaranja igrača, Bobi Najt mnogo veći uticaj imao na razvoj čitave plejade izvanrednih trenera, jer su mu na počecima karijere pomoćnici bili Stiv Alford, Lorens Frenk, Džim Bejhejm, Rendi Vitman, i jedini koji ga je prestigao po rezultatima – Majk Križevski.

Tvorac je i pokretnog, timskog napada koji je dobio ime po univerzitetu Indijana, ali i žestokoj odbrani čovjek na čovjeka, koju su treneri decenijama kasnije pokušavali da kopiraju.

Košarkašku javnost je zapanjio i 1993. godine kada je obznanio da će za Indijanu igrati Ivan Renko, mladić iz Jugoslavije koji ima fenomenalne fizičke predispozicije, ali da zbog rata, koji je tada bjesnio, ne može da otkrije više detalja.

Na kraju se ispostavilo da je samo želio da ruglu izvrgne brojne skaute koji su tvrdili da prate sve igrače na svijetu. 

Bio je i jedna od najkontroverznijih ličnosti američke košarke.

Zazirali su i od njegovog karaktera, pa je ostalo zapisano da je tokom boravka njegovog tima u Portoriku napao policajca, da je tokom tajmauta glavom udario Šerona Vilkersona, da je hvatao igrače za gušu, te da je džogerom raspalio Kalberta Čejnija zbog čega je čitava plejada afroameričkih lidera skočila protiv njega.

Kada ga je predsjednik univerziteta Indijana, Majls Brend otpustio 2000. godine, postao je najomraženija osoba u toj američkoj saveznoj državi.

U dvoranu u kojoj igra Indijana vratio se tek 19 godina kasnije, u zagrljaju Ajzee Tomasa, a publika ga je dočekala ovacijama.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana