Nove promjene u elitnom rangu košarke u BiH: Ukinut plej-of i Liga za opstanak

G.S.
Nove promjene u elitnom rangu košarke u BiH: Ukinut plej-of i Liga za opstanak

BANjALUKA - Naredna sezona košarkaške Lige BiH donijeće izmijenjen sistem takmičenja u završnici, saznaje “Glas Srpske”.

Naime, Upravni odbor Košarkaškog saveza BiH ukinuo je plej-of i odlučio da šampion bude poznat nakon deset odigranih kola u Ligi šest, dok ujedno neće biti igrana ni Liga za opstanak.

Prvak će biti ona ekipa koja zauzme prvo mjesto na tabeli na osnovu broja bodova, dok će na osnovu daljeg plasmana klubovi steći pravo nastupa u ABA 2 ligi. Klubovi su bili protiv doigravanja, jer se time ulazi u šesti mjesec kalendarske godine, što znači isplatu još jedne plate igračima, a to predstavlja veliku udarac za budžete ekipa. Koliko će klubova zaigrati u elitnom razredu i dalje je nepoznanica. Prošle sezone u ligaškom dijelu nastupilo je 12 timova, dok je sada moguće da taj broj bude povećan na 14. Ipak to sve treba uzeti sa rezervom, jer oni klubovi koji su iz nižih liga stekli pravo nastupa znaju da odustanu od igranja u višem rangu. Njima je dat rok da se izjasne pa će tek onda biti jasno koliko će ekipa brojati elitni rang.

Jahorina kao šampion Republike Srpske već se sprema za Ligu BiH, dok su prvaci KS Herceg-Bosne postali košarkaši Mostara, a u Sistemu A najbolja je bila ekipa Radničkog iz Goražda. Ukoliko svi klubovi prihvate nastup u višem rangu, onda će ih biti 14, jer je prošle sezone njih 11 opstalo pa uz ova tri se dolazi do tog broja.

Ujedno biće ukinuta i Liga za opstanak koja je igrana prošle sezone, a pojedini klubovi su se bunili što je moraju igrati prvenstveno zbog toga što je to novi udarac na njihove budžete.

Nakon što su prošle sezone odigrana 22 kola, takmičenje je bilo podijeljeno na Ligu šest za prvaka koju je igralo pet prvoplasiranih timova i Igokea te Ligu za opstanak u kojoj su se takmičili timovi plasirani od sedmog do 12. mjesta. Kao posljednji završio je Prijedor - Spartak, koji je najveći gubitnik, jer je ispao iz takmičenja, iako je proslavio opstanak. Naime, Prijedorčani su smatrali da se samo gleda međusobni skor iz Lige za opstanak, gdje su bili bolji od Posušja, ali je KS BiH vrlo brzo pojasnio da se gledaju sve utakmice te sezone po čemu su Posušaci bili bolji, jer su slavili tri puta.

Spars

Veliki gubitnik iz prošle sezone je i Spars, koji je zauzeo šesto mjesto na tabeli nakon ligaškog dijela takmičenja. Kako je prvih pet klubova sa Igokeom igralo Ligu šest, a od sedmog do 12. mjesta Ligu za opstanak sarajevski tim nije nastupio ni u jednom od ova dva takmičenja pa je sezonu završio u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana