Nova sezona NBA lige počinje noćas: Srbija sa sedam aduta

Priredio: Milan Zubović
Nova sezona NBA lige počinje noćas: Srbija sa sedam aduta

NjUJORK - Sedam košarkaša i jedan trener braniće čast Srbije u najjačoj ligi svijeta koja počinje noćas utakmicom Denvera i Los Anđeles Lejkersa od 1.30 časova.

Srpski broj jedan, ali i cijele NBA lige Nikola Jokić krenuće u odbranu titule koju su njegovi Nagetsi prošle sezone osvojili prvi put. Dvostruki MVP takmičenja kojem je to priznanje izmaklo prošle sezone odmarao je cijelo ljeta i sada spreman čeka nove izazove koji će biti daleko teži nego je to bio slučaj ranije.

Šampionska ekipa ostala je na okupu, otišli su Suli Bum, Endrju Fank, Arman Frenklin, Brajs Vilis, Amida Brajma i Džamorko Priket koji nisu imali zapaženiju minutažu. Uz Jokića glavne uzdanice biće Džamal Marej, Majkl Porter, Aron Gordon, dok je produžen ugovor sa Zikom Nađijem. U stručnom štabu Majka Melouna i dalje će biti Ognjen Stojaković.

Ponovo će Srbija imati tandem u NBA ligi, ovaj put u Oklahomi gdje je Aleksej Pokuševski već starosjedilac i ovo će mu biti četvrta sezona dok je Vasilije Micić sa 29 godina debitant. Micić je draftovan čuvene 2014. godine kada su pored njega izabrani Jokić, Bogdanović i Nemanja Dangubić i stiže kao dvostruki MVP Evrolige koji bi trebalo da se dokaže i među najboljima na svijetu. Psihički je dovoljno stasao da može igrati na najvišem svjetskom nivou. Za razliku od njega, mlađi Pokuševski ponovo ima problema sa povredama i muči se da uhvati ritam, mada je na nekim mečevima znao da pokaže neosporni talenat.

Pored Micića Srbija ima još jednog debitanta na najvećoj sceni. Riječ je o Filipu Petruševu koji se tokom ljeta izborio za ugovor u Filadelfiji, gdje je prvo ime Džoel Embid kojeg će mijenjati na centarskoj poziciji. Prošlosezonski član Crvene zvezde osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu prošlog ljeta pa je sa dosta samopouzdanja stigao u SAD. Srebrom iz Manile može da se pohvali i njegov saigrač Nikola Jović kojem će ovo biti druga sezona u NBA ligi. Prve je odigrao 15 utakmica, mahom na početku sezone, da bi ekipi ponovo bio priključen u plej-ofu te je dobio nekoliko minuta u velikom finalu protiv Denvera. Prognoziraju mu da će ove sezone imati daleko veću minutažu u Hitu. Jedan od nosilaca igre Atlante i dalje će biti Bogdan Bogdanović koji je još u martu potpisaonovi četvorogodišnji ugovor sa Houksima. Zajedno sa Tre Jangom, Klinom Kapelom, Sadikom Bejom i Dežonteom Marejom pokušaće proći dalje od četvrtfinala plej-ofa, gdje ih je prošle godine porazio Boston.

Bobanu Marjanoviću biće ovo 13. sezona u najjačoj ligi svijeta gdje se on pomirio sa epizodnom ulogom koju dobro naplati. Novi jednogodišnji ugovor sa Hjustonom potpisan je prije malo više od mjesec dana prema kojem će zaraditi 2,8 miliona dolara.

Čast trenerske struke braniće Darko Rajaković koji je sredinom juna imenovan za trenera Toronta. Čačanin je postao drugi Srbin nakon Igora Kokoškova koji će samostalno voditi jednu NBA franšizu. Pred njim je delikatan zadatak i trebalo bi da razvije tim koji bi se uključio u borbu za vrh tabele Istočne konferencije, što će biti veoma teško sa oskudnim igračkim kadrom, a svi bi željeli da ponovo budu dominantni kao 2019. kada su osvojili jedinu NBA titulu.

Kada su u pitanju glavni favoriti za osvajanje šampionskog prstena tu se ističu Denver kao aktuelni šampion, Los Anđeles Lejkersi, Golden Stejt, Feniks, Majami, Boston, i Milvoki.

Lejkersi žele korak naprijed u odnosu na prošlu sezonu kada su iz plej-in stigli do finala Zapada. Lebron Džejms i Entoni Dejvis uz pomoć “seljačkog Kobija”, kako mediji zovu Ostina Rivsa, te Ruija Hačimuru i Kristijana Vuda biće trvd orah svima.

Feniks ima veliku želju da se domogne prstena, a nade u to polažu u tandem Kevin Durent - Devin Buker. Ukoliko trener Frenk Vogel, koji ima titulu sa Lejkersima iz 2020, uspije smiriti sujetu biće ozbiljan konkurent svima.

Ako budu zdravi Stef Kari i Klej Tompson Golden Stejt može mnogo iako je ovaj legendarni dvojac već u finim igračkim godinama. Uz njih tu je i Drejmond Grin, Kris Pol, Endrju Vigins, Dario Šarić te Usman Garuba koje sa klupe vodi Stiv Ker pa je za očekivati bar polufinale plej-ofa, a ako hemija u timu bude dobra onda i mnogo više. Dejan Milojević i dalje je asistent Keru u ekipi “ratnika zlatne države”.

Zanimljivo će biti i na Istoku. Majami je prošle sezone dogurao do velikog finala i to iz plej-ina, iako u svom sastavu nije imao superstara što znači da je Erik Spolstra odlično složio ekipu. Željeli su da dovedu Dejmijana Lilarda koji bi unaprijedio njihovu igru, ali nisu uspjeli u tome, mada će biti ozbiljan takmac. Veliku bitku u finalu Istoka vodili su sa Bostonom protiv kojeg su vodili sa 3:0, a Seltikse stigli do izjednačenja. Ipak, majstorica je pripala timu sa Floride, koja je pokazala psihološku stabilnost. Iskusniji su za jednu sezonu i mogli bi ponovo da daleko doguraju. Partije Džejlena Brauna i Džejsona Tejtuma neće biti pod znakom pitanja, ali će Al Horford, Džru Holidej, Kristaps Porzingis i saigrači morati da budu mnogo bolji za bolji rezultat.

Šampion iz 2021. godine napravio je veliki posao tokom ljeta. Janisu Adetokumbu i Krisu Singltonu pridružio se Dejmijen Lilard koji je nakon 11 godina napustio Portland jer želi da se bori za NBA prsten. Tu je i novi trener Adrijan Grifin koji je bio pomoćnik Nika Nursa u Reptorsima 2019. kada su osvojili titulu.

San Antonio je izabao Viktora Vembanjamu kao prvog pika oko kojeg će iskusni trener Greg Popović graditi novi tim Sparsa. Ove godine ne treba mnogo očekivati od njih, ali već iduće bi mogli da ozbiljno ugroze ostale timove na Zapadu.

  • > Košarkaš Memfisa Stiven Adams propustiće cijelu iduću sezonu zbog operacije koljena. Adams je bio van terena od sredine januara zbog povrede zadnjih ukrštenih ligamenata koljena.
  • > Izraelski košarkaš srpskog porijekla Deni Avdija potpisaće novi četvorogodišnji ugovor sa Vašingtonom vrijedan 55 miliona dolara.
  • > Trener Filadelfije Nik Nurs spreman je da igra bez Džejmsa Hardena koji je u sukobu sa upravom kluba, ali je i dalje njegov član jer nije trejdovan.
  • > Član Golden Stejta Drejmond Grin dobio je dozvolu ljekara da počne da trenira sa timom nakon što je prije nekoliko sedmica na treningu uganuo lijevi skočni zglob.
  • > Četvorostruki NBA šampion Andre Iguadala završio je igračku karijeru nakon 19 godina. Bio je deveti pik 2004. godine i nastupao je za Filadelfiju, Denver, Golden Stejt (dva navrata) i Majami.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana