Neka se ponovi Manila od prije 35 godina

G.S.
Neka se ponovi Manila od prije 35 godina

MANILA - Srpska košarkaška bajka na Svjetskom prvenstvu u Manili uveliko podsjeća na Indijanapolis, gdje je prije 21 godinu osvojeno posljednje reprezentativno zlato.

I tada je selektor bio Svetislav Pešić koji je ovog ljeta uprkos velikim problemima i osporavanjima javnosti i “stručnjaka” hrabro poveo svoje momke na Filipine, gdje je prije 35 godina protutnjala selekcija SFRJ i stigla do drugog zlata u istoriji. Pešić je već ispunio cilj reprezentacije i plasirao se na Olimpijske igre u Parizu iduće godine, dok će sada jurišati na svoje drugo zlato.

- Šta mogu da kažem posle 20 godina. Sad smo ovde u Manili, u drugačijoj situaciji. Ovo je nov tim, nije slično prvenstvo, nisu isti igrači, sve je drugačije. Videćemo, srećan sam zbog pobede, ali znam i da su igrači spremni za bitku u finalu - rekao je Pešić.

Protivnik u finalu biće im Njemačka sa kojom je čuveni Piroćanac osvojio Evropsko prvenstvo 1993. godine, a njegov sin Marko igrao za “pancere”. Nijemci su bez poraza stigli do finala, a u polufinalu su nadigrali SAD rezultatom 113:111.

Srbija i Njemačka, koje će se za zlato boriti u nedjelju od 14.40 časova, posljednju utakmicu odigrale su 20. avgusta prošle godine, kada su “orlovi” slavili sa 83:56. Prije toga Nijemci su slavili u oba kvalifikaciona meča za odlazak na SP u Kini 2019. godine. Na gostovanju su pobijedili rezultatom 88:81, a u Njemačkoj 79:74.

Srbiji, SRJ, odnosno SFRJ biće ovo deseto finale. Prvo su igrali 1963. u Braziliji i bili poraženi od domaćina, zatim su isto prošli četiri godine kasnije u Urugvaju, kada je bolji bio SSSR, da bi 1970. u Ljubljani stigli do zlata. Srebro je osvojeno četiri godine kasnije u Portoriku, kada je ponovo SSSR bio bolji da bi u Manili 1978. godine uslijedio revanš, kada je Jugoslavija slavila poslije produžetaka sa 82:81. Treća titula osvojena je u Buenos Ajresu 1990. godine, kada je srušen SSSR, a novo zlato je stiglo u Atini 1998. i bilo odbranjeno 2002. u Indijanapolisu. Posljednje finale igrano je 2014. godine u Madridu.

Iako su mnogi “stručnjaci” govorili da je mator (74 godine), da je njegov stil igre pregazilo vrijeme, da ne shvata mlade generacije, on je sve to demantovao pa su mnogi zaćutali. Njegova postavka igre zasnovana na čeličnoj odbrani dala je rezultat. Ako je utakmica protiv Litvanije bila sjajna, kako onda nazvati meč sa Kanadom (95:86) u kojem su se samo “orlovi” pitali za sve na terenu. Osim kratkotrajnog vođstva Kanađana sredinom prve četvrtine, sve je bilo na strani Srbije koja je dominirala na obje strane terena. Nalazila je rješenja u napadu, a u odbrani zaustavila sve udarne igre protivnika. Teško je naći junaka jer su svi dali svoj doprinos. Bogdan Bogdanović kapitenski je vodio ekipu, Aleksa Avramović donio “ludačku” energiju, Ognjen Dobrić bio neumoran pod oba koša, Nikola Milutinov razbijao odbranu protivnika, Marko Gudurić rešetao sa svih strana, Stefan Jović diktirao tempo...

Poređenje

5. septembar 2002. SRJ - SAD 81:78, četvrtfinale Indijanapolis

5. septembar 2023. Srbija - Litvanija 87:68, četvrtfinale Manila

8. septembar 2002. SRJ - Argentina 84:77, finale Indijanapolis

8. septembar 2023. Srbija - Kanada 95:86, polufinale Manila

 

- Ponovo smo pokazali da možemo igrati dobru odbranu i napad. Ponovo su odlučili poeni iz tranzicije, takođe i igra jedan na jedan na jednom od najboljih igrača koje sam gledao, Šaju Gildžusu Aleksandru. Njega je teško čuvati, ali smo odradili sjajan posao - rekao je Pešić.

On je pohvalio igru Nikole Jovića, koga je okarakterisao kao jednog od najtalentovanijih igrača u Evropi.

- On je igrao u kvalifikacijama za SP kada je bio član Mege. On je igrač koji je mnogo napredovao. Ima 20 godina, projekat je Majamija, a ono što njemu treba u ovom trenutku je da igra. Za jednog talentovanog igrača je važno da se bori i da poštuje druge saigrače. On se bori i zaslužuje poštovanje drugih. U budućnosti će svakako biti važan deo srpske reprezentacije - istakao je selektor Srbije.

Objasnio je principe odbrane reprezentacije Srbije, koja, kako je rekao, počinje od Milutinova i visokih igrača pa se kao lanac nastavlja dalje.

- Ako jedna karika pukne, pukla je i odbrana. Visoki igrači, kada igraju dobru odbranu, onda daju poverenje igračima poput Avramovića, Dobrića ili Marinkovića. Oni onda imaju poverenje i zato igraju dobro odbranu - izjavio je Pešić.

Posebno je istakao igru u odbrani Alekse Avramovića i Ognjena Dobrića.

- Avramović je u Partizanu pokazao dobru odbranu. Treba podsetiti i na Dobrićevu partiju protiv Litvanije, koji nije odigrao sjajno u napadu, ali je bio sjajan u odbrani. A sada je odigrao sjajno na oba kraja i ubacio 16 poena u polufinalu Svetskog prvenstva - konstatovao je Pešić.

Na pitanje američkih medija o Nikoli Jokiću, rekao je da je on uvijek dio tima.

- Ne znam da li je pravi momenat za priču o Jokiću, ali jedino što želim da kažem je da je on uvek deo tima. On je najbolji igrač, ali sada nije vreme pričati o njemu već o igračima koji su ovde - zaključio je selektor Srbije.

Nikola Milutinov je imao dabl-dabl, dodao je 16 poena i deset skokova. Ognjen Dobrić imao je takođe 16 poena, Marko Gudurić dodao je 12, Aleksa Avramović deset, Nikola Jović osam, po četiri Vanja Marinković i Dejan Davidovac, a dva Stefan Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana