Na pomolu rasplet takmičenja u košarkaškoj Ligi BiH: Srpska sa tri kluba u ABA 2

Milan Zubović
Na pomolu rasplet takmičenja u košarkaškoj Ligi BiH: Srpska sa tri kluba u ABA 2

BANjALUKA - Republika Srpska iduće sezone po prvi put imaće tri predstavnika na Jadranu, Igokeu, Borac i Budućnost.

Polufinalisti košarkaške Lige BiH naredne sezone igraće ABA ligu. Aleksandrovčani bi trebalo da nastupe u elitnom rangu, a Banjalučani, Bijeljinci i Širokobriježani trebalo bi da budu dio drugog razreda regionalnog takmičenja. Shodno propozicijama takmičenja, svaka država iz bivše Jugoslavije daje po dva učesnika ABA 2 lige dok Bord takmičenja dodjeljuje specijalne pozivnice (vajld kard) onim klubovima koji su napravili dobar rezultat prošle sezone ili su zainteresovani za nastup te finansijski i igrački mogu da odgovore zahtjevima lige. Od ove sezone u Ligi BiH igra se plej-of umjesto Lige šest za prvaka, a pored finala biće odigrana i utakmica za treće mjesto. Na osnovu toga biće formiran konačan plasman koji će dati predstavnike u ABA. Očekivati je da Igokea bude šampion, a onda bi drugoplasirani i trećeplasirani tim igrali ABA 2 kao direktni učesnici, a shodno ranijoj praksi četvrtoplasirani trebalo da dobije specijalnu pozivnicu.

Prema nezvaničnim informacijama, Borac već ima dogovoren vajld kard na osnovu sjajnih partija prošlih sezona u ABA 2 ligi kao i odlično organizovanih balon turnira, tako da bi Budućnost i Široki trebalo da budu dio istog takmičenja.

Jedino je pitanje da li će to osigurati putem plasmana na tabeli ili će dobiti specijalnu pozivnicu, a odgovor će uslijediti nakon polufinalnih obračuna. Inače, u polufinalu Lige BiH sastaju se Igokea - Budućnost i Široki - Borac (prvi meč 6. maja, 20 časova). I ovaj dio takmičenja igra se na dvije pobjede dok će finale biti igrano na tri.

Slučaj Leotar

Prošle sezone Leotar je ostao bez nastupa u ABA 2 ligi iako se u jednom trenutku činilo da će biti treći predstavnik BiH, pored Širokog i Sparsa. BiH je i tada davala dva direktna učesnika ABA 2 lige, a Širokobriježani i Sarajlije su to zaslužili plasmanom na tabeli ligaškog dijela. Trebinjci su bili plasirani iza ova dva kluba, ali prema propisima ABA lige pozivnicu je dobio Borac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana