Marko Stanković, pomoćni trener Bona, za “Glas Srpske”: Nema vremena za slavlje, slijedi Kemnic

Dejan Kondić
Marko Stanković, pomoćni trener Bona, za “Glas Srpske”: Nema vremena za slavlje, slijedi Kemnic

BON - Trijumf košarkaša Bona u FIBA Ligi šampiona, čija je završnica igrana u Malagi, odjeknuo je u evropskim košarkaškim krugovima. Stari kontinent priča o igračima njemačkog tima, ali i stručnom štabu na čelu sa prvim trenerom Tomasom Isalom te njegovim pomoćnikom Markom Stankovićem.

Mladi srpski stručnjak bio je važan dio ove priče. Desna ruka finskog šefa struke ljetos je došao u Bon upravo na Isalovo insistiranje i već sada može da se pohvali prvim trofejom sa timom koji je kao prvoplasirani završio ligaški dio sezone u Njemačkoj, ispred Albe i Bajerna. Marko, koji je četiri godine, od pet koliko je u Njemačkoj, bio pomoćnik Isalu u još jednom bundesligašu Krajlsam Merlinsima u razgovoru za “Glas Srpske” ističe da je trijumf u polufinalu bio ključ uspjeha u završnoj predstavi.

- Utisci se lagano sležu, ali trebaće još vremena da postanemo svesni kakav smo uspeh napravili. Veliki posao obavili smo u polufinalu protiv Unikahe, kada smo nadvladali i njih i ogromnu buku koju je stvarala njihova publika. Ta utakmica protiv domaćina i glavnog favorita turnira nam je dala krila i dodatno samopouzdanje sa kojim inače igramo čitavu sezonu, jer smo izgubili svega pet utakmica. U finalu je bilo uslovno rečeno lakše, iako smo dobili jako ozbiljnu ekipu, sa preozbiljnim trenerom Aleksandrom Džikićem. Mislim da smo defanzivno odigrali odlično. Nas već večeras od 19 časova čeka Kemnic u prvom susretu četvrtfinala njemačkog plej-ofa, ali se nadamo da možemo napraviti sledeći korak. Odmora, dakle, nema - u dahu je rekao Stanković i dodao:

- Doček u Bonu je bio sjajan, ali odmah posle smo otišli na trening oporavka. U Malagi smo sat i po posle meča slavili sa navijačima u dvorani pa u hotelu. Pobrali smo i sve simpatije ljudi tamo iz organizacije, koji su takođe ostali sa nama da slave - priznao je Stanković.

Markov nadređeni Tomas Isal trener je u modi, a pravi predvodnik na terenu bio je Ti-Džej Šorts. Amerikanac sa makedonskim pasošem potvrdio je zašto mu je pripalo zvanje najkorisnijeg igrača FIBA Lige šampiona.

- Isal je veliki profesionalac, mnogo je posvećen košarci, mnogo radi. Kada me je pozvao, nije bila laka odluka o prelasku u Bon sa porodične strane, jer sam početkom prošle godine dobio i sina pa sam morao da se preselim sa porodicom. Bio je izazov, odlučili smo se za to i ispostavila se kao profesionalno dobra odluka. Što se Ti-Džeja tiče jako se dobro poznajemo, zajedno smo došli iz Krajlsama u Bon. Radi se o izvanrednom radniku, sa izraženim pobedničkim mentalitetom. Brz je, nezgodan i opasan kad igra u tranziciji, snalažljiv na sve odbrane koje se postave pred njega. Pravi je komandant na terenu, što se i videlo u Malagi - zaključio je Stanković.

Novi Grad

Marko Stanković rado je viđen u Republici Srpskoj, pogotovo u Novom Gradu, gdje je ostvario najveću pobjedu kao trener pionira Partizana.

- Trener novogradske Slobode 73 Dejan Kukavica i ja smo već godinama dobri prijatelji i redovno smo u kontaktu. Divne uspomene me vežu za Republiku Srpsku, Novi Grad pogotovo. Bio sam sa “crno-belima” na prvom Slobodinom turniru u Novom Gradu. I dalje mi je u sećanju ta naša finalna utakmica protiv zagrebačke Cedevite, koju smo dobili. To je najkvalitetniji pionirski meč, koji sam kao trener mlađih kategorija vodio. Bio sam i učesnik prvog Slobodinog kampa u Novom i drago mi je da on i dalje živi - rekao je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana