Maljković: Srce mi puno kada dođem u Srpsku

Milan Zubović
Maljković: Srce mi puno kada dođem u Srpsku

BANjALUKA - Selektorka ženske reprezentacije Srbije Marina Maljković bila je gost Banjaluke gdje je nedavno zaživio Pokret za žensku košarku koji nosi njeno ime.

Cilj pokreta je da okupi djevojčice osnovnoškolskog uzrasta koje bi trenirale košarku sa nekašnjim igračicama i to potpuno besplatno. 

- Srce je uvek puno kada dođem u Banjaluku i Republiku Srpsku. Te vibracije iz Republike Srpske vezane za žensku selekciju počeli smo da osećamo 2012. godine kada se reprezentacija na neki poseban način konektovala sa narodom iz Srpske. Verujem da je trud i požrtvovanje na terenu jedino što mi Srbi cenimo - navela je Maljkovićeva. 

Potom je govorila od Pokretu koji je u Srbiji počeo sa radom 2015. godine. 

- Moja osnovna ideja je da, dok je moje ime tu, treninzi uvek budu potpuno besplatna za sve devojčice. Imamo puno situacija, gde roditelji sumnjaju da će to uvek biti tako već i da će trajati samo mesec ili dva te da će biti kao kampovi na kojima se plaća učešće. Ne. Svečano obećavam sve dok pokret za žensku košarku nosi moje ime ono će uvek biti bespaltan. To je suština priče da sport vratimo svima i imamo jednake prilike da se svaka devojčica može baviti sportom. Svaka devojčica je uvek dobro došla, a ako jednu dejvočicu neka od mojih saradnica vrati sa treninga tu su one završile priču sa mnom. Naše su želje da imamo mnogo ovakvih kao što je ova devojka sa moje desne strane (Saša Čađo), ali i da imamo dobro i zdravo društvo. Ovo je pokret za dobrobit društva. Da popravimo stanje u društvu i država mora to da pomogne. Vlada Srbije je to odmah prepoznala i Ministarstvo prosvete je glavni finansijer, ne Ministarstvo sporta, jer je ovo mnogo šira slika. Jesmo sportisti, ali želim da se svaka devojčica nauči lepom ponašanju - istakla je Maljkovićeva. 

Pohvalila je ulogu Banjaluke i podjestila da je iz grada na Vrbasu poteklo mnogo košarkašica tokom prethodnih godina. 

- Zašto sam u pripremi novembarskog prozora došla ovde da se družim sa mojim prijateljima? Zato jer Banjaluka ima nešto sa ovom grupom trenera i moramo biti svesni da to niko nema. Tu mislim na ostale gradove u Srbiji pa i sam Beograd. Ovo je jak tim stručnjak i važno je napomenuti da se slična situacija ne bi se desila u Španiji, Francuskoj ili Turskoj. Malo se izgubimo i uopšte ne shvatamo značaj da jedna dvostruka šampionka Evrope (Saša Čađo) drži trening deci. Roditelji imaju priliku da im decu uče proslavljene košarkašice, a ako tako nešto ima negde drugo slobodno mi recite - rekla je Maljkovićeva. 

Prilikom njenog gostovanja sa reprezentacijom 2016. godine Maljkovićeva se požalila na slab kvalitet Lige za košarkašice u Srbiji i naglasila da je ona u rangu četvrte lige Francuske. Prema njenim riječima od tada do danas ništa se nije promijenilo nabolje. 

- Ništa se nije promenilo i reprezentacija jako pati zbog toga. Liga Srbije ostala je na istom nivou kao i 2016. godine i baš zbog toga je veći značaj ovog što radimo. Pokret je počeo sa radom 2015. godine i u novembru će u reprezentaciji biti jedna devojka koja je tada počela da treninra. Tu se vidi značaj svega ovoga. Kada god sam mogla iz Republike Srpske sam uzimala igračice za reprezentaciju i sa posebnom pažnjom ću gledati devojke odavde. Obzirom na situaciju oko srpske lige koja nije napredovala u bilo kojem smislu sasvim sigurno ću birati devojke iz ovih krajeva. Razlog više za postajanje ove priče, odnosno Pokreta - navela je Maljkovićeva. 

Poslije reprezentativnog prozora Srbiju u februaru očekuje nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre iduće godine. 

Sportiskinje su u Tokiju bile četvrte, a u Rio de Žaneiru treće. 

- Pariz je sve bliže za one koji su se kvalifikovali. U februaru imamo šansu da se plasiramo na OI i to u Parizu, moj drugi grad posle Beograda. Ova generacija sada ima priliku da to ostvari. Ili će tada biti prave i izboriti nastup na Igrama te kao prethodna generacija krenuti da nešto osvajaju ili neće. To je život. Jedna šansa i moraš znati da je iskoristiš. To će biti izuzetno teško jer su nam rivali Nemačka, Brazil i Australija u Brazilu. Treba da dođemo tamo i sve se dešava u 3-4 dana. Treba imati u vidu da je reprezentacija potpuno podmlađena. Cela prva petorka otišla je posle Tokija i ostalo je nekoliko njih među kojima je Saša koja sada pauzira, ali će doći i dobijaće poziv za sve što je pružila reperzentaciji. Od EP u Sloveniji gde smo bile pete i izborile mogućnost da se borimo za odlazak na OI dodatno smo podmladili tim i biće puno iznenađenja sad u novembru. Veliki problem nam pravi liga jer za razliku od Francuske, Turske, i Mađarske koje igraju po tri kluba u Evroligi i Evrokupu, Srbija to nema - naglasila je Maljkovićeva. 

Reprezentativka Srbije iz Banjaluke Saša Čađo trenutno je na pauzi i sprema se za drugi dio sezone. Svaki slobodan trenutaka koristi da uči djevojčice zajedno sa ostalim trenirima. 

- Zadovoljstvo mi je što sam u gradu da podržim Marinin pokret. Mi, reprezentativke Srbije, smo ambasadorke Pokreta već godinama i sada je prilika da se on proširi pa je došao do Banjaluke na moje veliko zadovoljstvo. Dok sam tu, pozivaću roditelje djevojčica osnovnoškolskog uzrasta da dolaze na besplatne treninge u sali Osnovne škole "Branko Radičević". Ne mogu objasniti sreću djece na treninzima i proteklog vikenda smo imali više od 40-ak djece što je najviše do sada. Svako dijete uvijek izlazi sa osmjehom i rado se vraća i nijedna do sada nije odustala iako treninzi nisu nimalo lagani i svi rade iste poligone. Odziv je fenomenalan i nadam se da će roditelji izdvojiti malo vremena i dovesti svoje djevojčice da vide kako radimo - izjavila je Čađo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana