Košarkaši iz Hrvatske godinama nastupaju za Igokeu

G.S.
Košarkaši iz Hrvatske godinama nastupaju za Igokeu

LAKTAŠI - Goran Filipović novi je član Igokee. Hrvatski reprezentativac tako će nastaviti da korača stopama svojih zemljaka koji su proteklih sezona nosili dres kluba iz Aleksandrovca.

Svaki od njih ostavio je neki trag u ekipi, neko dublji, neko plići, a led je probio Stjepan Stazić tokom 2008. godine. Kao veliko pojačanje stigao je među Aleksandrovčane. U riznici ličnih trofeja imao je Superkup Italije (1997) sa Benetonom, Kup Rajmonda Saporte sa Limožom, Kup Radivoja Koraća sa Lavovima iz Sankt Peterburga, dok je još bio šampion i osvajač Kupa Francuske. Nekoliko mjeseci proveo je sa Aleksandrovčanima, koji su tada igrali Ligu BiH i počeli da planiraju nastup u ABA ligi, a Zagrepčanin sa austrijskim pasošem bio je jedan od najboljih igrača. Ipak do produžetka saradnje nije došlo i otišao je u ruski Univerzitet Jugra Surgut, dok je poslije toga igrao u Austriji.

Tek četiri godine kasnije Igokea je angažovala drugog Hrvata Sinišu Štembergera. Od igrača koji igra na poziciji beka šutera očekivali su mnogo i nisu nimalo pogriješili. Štemberger je odigrao odličnu sezonu 2012-13, kada je Igokea stigla do prvog mjesta u ligaškom dijelu ABA lige. Ostala je zapamćena trojka u posljednjim sekundama za pobjedu protiv Crvene zvezde, a ugovor je produžen za još jednu sezonu, u kojoj su prvi put igrali Evrokup. Sinišina karijera nakon toga nije bila na istom nivou.

Poslije njih 2016. godine stigao je Robert Rikić. Centar od 219 centimetara briljirao je u Širokom, zatim dvije sezone stagnirao u Budućnosti, dok je u Igokei želio da vrati prepoznatljivu formu. Imao je nekoliko dobrih partija tokom tri sezone, ali nikako nije uspijevao da dostigne očekivani nivo. Nakon odlaska nije više zaigrao u ABA ligi.

Jedno vrijeme zajedno sa njim svlačionicu je dijelio njegov sugrađanin iz Mostara Josip Mikulić. Centra visokog 215 cm Aleksandrovčanima je posudio Široki, ali nije ostvario zapaženije partije, jer je veći dio sezone bio povrijeđen pa je odigrao samo osam utakmica, tokom kojih je sedam minuta prosječno boravio na terenu.

Saigrač sa Rikićem bio je i Tomislav Zubčić. Hrvatski reprezentativac stigao je kao zvučno pojačanje tokom ljeta 2018. godine i svojim partijama opravdao očekivanja. Posebno efikasan bio je u napadu, što su primijetili čelnici Manrese i doveli ga u svoje redove početkom 2019. godine, a za to Igokei platili obeštećenje. Poslije njega novo veliko zvučno ime bio je Marko Tomas. Momak iz Križevaca pokraj Koprivnice, koji je igrao za Real Madrid, u Igokei je tražio povratak u formu nakon povrede. Upravo su ga povrede spriječile da napravi nešto više pa je odigrao samo devet mečeva za ekipu iz Aleksandrovca, pet na početku i četiri na kraju sezone 2019-20. Veliki broj povreda igrača te sezone primorale su upravu da potraži novog plejmejkera pa je izbor pao na Jakova Mustapića. Stigao je početkom februara 2020. i uspio da odigra samo tri utakmice, jer je takmičenje prekinuto zbog pandemije virusa korona.

Reprezentacija

Filipović trenutno sa reprezentacijom Hrvatske igra kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a za seniorski sastav ranije su nastupali Tomislav Zubčić i Marko Tomas. Stazić je igrao za selekciju Austrije, Rikić i Mustapić su igrali za U18 ekipu, dok ostali nisu oblačili dres reprezentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana