Košarkaši Igokee dočekuju beogradske “crveno-bijele”: Spektakl na startu

Milan Zubović
Foto: V. Tripić

LAKTAŠI - Novu sezonu ABA lige košarkaši Igokee otvoriće na svom terenu protiv Crvene zvezde (subota, 20 časova).

Žrijeb nije pomazio izabranike Vladimira Jovanovića koji će naspram sebe imati ekipu koja je tokom ljeta sklopila ti­m sposoban da se bori za Fajnal for Evrolige kao i da vrati pehar regionalnog takmičenja u svoje vitrine. Ipak, ni u taboru Aleksandrovčana nisu sjedili skrštenih ruku tokom prelaznog perioda. Obavljen je dobar posao, ekipa je sklopljena po ukusu trenera Jovanovića, a čeka je izazov na dva jaka fronta.

- Uželeli smo se zvanične košarke i u prvom kolu čeka nas jedan od najtežih protivnika. Crvena zvezda je napravila ekipu za vrh ABA lige kao i da ostvari velike ambicije u Evroligi pa ne treba trošiti reči o individualnom i timskom kvalitetu. Mi imamo svoje adute i ambicije. Verujem u naš tim i ovo što smo radili te ćemo pokušati da budemo pravi i damo sve od sebe, odnosno da dobijemo meč - izjavio je Jovanović.

Prema njegovim riječima, ekipa je spoj mladosti i iskustva.

- Ovo je grupa momaka koja ima kvalitet i karakter neophodan za ostvarenje sportskog rezultata. Imali smo pehova sa povredama koje nisu bile ozbiljne i zabrinjavajuće, ali je bilo zabrinjavajuće to što nam je u velikom periodu priprema falilo igrača pa nismo mogli da igramo na pravi način. Posle Superkupa ABA lige svi smo na okupu. Uradili smo šta smo mogli, moglo je i bolje, ali i druge ekipe imaju probleme. Imamo veću širinu i u planiranju tima jedan od zadataka bio je da se ne oslanjamo na jednu petorku, već da imamo dve podjednake petorke. Zamislite da u pripremnom periodu nismo imali ovu širinu kada nam je falilo pet igrača, ne bismo mogli da imamo treninge. Treba malo vremena da sve legne. Idemo hrabro u izazove i videćemo gde ćemo stići - rekao je Jovanović.

Dragan Milosavljević pojačao je Igokeu sredinom prošle sezone, dok će ove kao kapiten povesti saigrače. Protiv Zvezde je vodio velike bitke u dresu Partizana, a sada će imati posebno težak zadatak jer zna kakav ga rival očekuje na startu takmičenja.

- Ne treba mnogo trošiti reči na ekipu Zvezde koja je uz Partizan jedan od favorita za osvajanje ABA lige. U pitanju su evroligaške ekipe koje imaju sjajne rostere, sjajne trenere. Biće teško iako igramo na domaćem terenu, na nama je da damo sve od sebe bez velikog pritiska i vidimo gde smo u ovom trenutku na početku sezone. Imali smo problema sa povredama tokom pripremnog perioda i praktično nismo dugo zajedno kao ekipa i na nama je da se opustimo i uživamo. Lepo je igrati protiv najboljih ekipa i tražićemo šansu kroz odbranu, skok, borbenost - rekao je Milosavljević.

Skauting pred utakmicu je odrađen, ali je teško odrediti sa koje pozicije vreba najveća opasnost.

- Kada ispred sebe imaš 12 takvih igrača, sasvim je svejedno koga čuvaš. Zvezda ima sjajnu ekipu koja je na svakoj poziciji puna vrhunskih igrača. Mislim da smo i mi odradili dobar posao tokom leta pa imamo odlično ekipu koja ima širinu, uz nekoliko igrača koji mogu da odgovore svim izazovima. Jedva čekamo početak sezone, svi smo na okupu i cilj je da rastemo iz treninga u trening te iz utakmice u utakmicu - izjavio je Milosavljević.

Trener će ove sezone na svakoj poziciji imati dva kvalitetna rješenja.

- Mislim da imamo širinu i da se na utakmici možemo osloniti na “svič” gde nema puno velikog mis meča i svi smo veliki, imamo fiziku i to je prednost koju ćemo koristiti. Dolazak Nemanje Gordića mnogo nam znači, iskusan je i odličan igrač. Imamo nekoliko igrača koji su bol hendleri, koji mogu da prenose loptu i da preuzmu odgovornost na sebe. Centarska linija ima puno mesa. Tu su Nikola Marić, Zoran Nikolić i Džeki Karmajkl, tako da je bitno imati dosta igrača u rosteru da održavamo intenzitet i svežinu jer igramo i Ligu šampiona - istakao je Milosavljević.

O ambicijama nije želio mnogo jer još nije odigrana nijedna utakmica, mada ima želju što se tiče plasmana.

- Nadam se da možemo među četiri u ABA. Malo je glupo pričati o tome jer sezona nije ni počela i ko zna u kojem sve smeru to može da ide. Optimista sam što se tiče ekipe. Momci su sjajni, veliki radnici, atmosfera je odlična. Uz malo sreće možemo do četvrtog mesta - naveo je Milosavljević.

Ulaznice za ovu utakmicu biće puštene na dan susreta i koštaće 40 maraka, a moguće ih je kupiti u dvorani u Laktašima. U prvom kolu sastaju se, subota: Cedevita Olimpija - Mega (18), Budućnost - Zadar (18.30), Igokea - Crvena zvezda (20). Nedjelja: Borac - Cibona (18), FMP - Krka (20). Ponedjeljak: Mornar - Partizan (19). Split - S. centar (igrano u petak).

Prvi na kraju

Trener Jovanović malo se našalio kada su ambicije kluba u pitanju i mjesto kojim bi bio zadovoljan na kraju ligaškog dijela takmičenja.

- Bio bih zadovoljan da budemo prvi na kraju. Ako smo drugi, onda je to kao da smo deveti. Šalim se, naravno. Težićemo da budemo što bolji. Idemo korak po korak, ne žurimo, pripremam se za svakog protivnika i želimo što veći broj pobeda - naglasio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana