Kompletira se košarkaška ABA 2 liga: Sastav poznat do kraja sedmice

Milan Zubović
Foto: ABA liga

BANjALUKA - Sastav ABA 2 lige za narednu sezonu trebalo bi da bude poznat do kraja sedmice.

Naime, sve ekipe koje su stekle pravo nastupa i kojima je ponuđeno igranje trebalo bi da se izjasne hoće li ili neće biti dio drugoligaškog karavana na Jadranu od naredne jeseni. A drugo po kvalitetu regionalno takmičenje doživjeće velike promjene u samoj organizaciji. 

Naime, definitivno je ukinut turnirski sistem odigravanja utakmica u jednom mjestu i liga će brojati 16 umjesto dosadašnjih 14 klubova koji će biti podijeljeni u četiri grupe, što znači da će bar tri utakmice igrati pred svojom publikom. Igranje pred domaćom publikom bilo je glavni razlog reforme jer su na turnirima dvorane zjapile prazne kada igraju svi osim domaćina. Prve dvije ekipe iz svake grupe proći će u drugu rundu takmičenja, gdje će takođe biti smještene u dvije grupe sa po četiri ekipe i igraće svako sa svakim kod kuće i u gostima. 

Nakon novih šest kola plasman u polufinale izboriće po dvije najbolje plasirane ekipe. Polufinalna i finalna serija biće igrane na dvije dobijene utakmice po sistemu 1-1-1. Ujedno, zbog smanjenja troškova putovanja ekipe će vjerovatno biti podijeljenje po geografskom ključu jer nije cilj da slovenački timovi putuju u Sjevernu Makedoniju, što iziskuje velike troškove. 

Bilo je prijedloga da budu formirane tri grupe sa po šest ekipa, što bi donijelo više domaćih utakmica, ali bi istovremeno značilo i veći broj mečeva, što bi klubovi teško ispratili jer njihovi igrački kadrovi nisu toliko snažni kao kod abaligaša, tako da je ideja odbačena. 

Za sada učesnici ABA 2 lige u sezoni 2024/25. su Borac, Široki (BiH), Cedevita Junior, Dinamo Zagreb (Hrvatska), Ilirija, Helios (Slovenija), MZT Skoplje, Pelister, (Sjeverna Makedonija), Podgorica, Sutjeska (Crna Gora), Vojvodina i Zlatibor (Srbija). Preostali timovi moraće da plate 25.000 evra za specijalnu pozivnicu, što je za sada jedino Bosna uradila i potvrdila da će biti učesnik takmičenja. 

Pored sarajevske ekipe, interesovanje za četiri upražnjena mjesta istaklo je devet klubova koji žele da budu dio ABA 2 lige, i to Sloboda Tuzla, Šibenka, Teodo Tivat, Primorje Herceg Novi, Rabotnički, TFT Skoplje, Vršac i Šenčur, dok su navodno od plaćanja specijalne pozivnice odustali Sloboda Užice i Radnički Kragujevac. 

Kalendar

Tek nakon što budu poznati svi učesnici, biće obavljen žrijeb i formiran kalendar takmičenja. Shodno povećanju broja učesnika, i takmičenje će početi prije nego što je to bio slučaj ranije, a trebalo bi da počne oko 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana