Kamp za mlade košarkaše u Banji "Dvorovi": Okosnica budućih selekcija Srpske

Mladen Stojanović
Foto: M. Stojanović

BANjA DVOROVI - Trideset najboljih košarkaša i košarkašica rođenih 2009. godine iz svih klubova Republike Srpske družiće se i sticati vještine i znanja na Košarkaškom kampu 2023. na prostoru Banje "Dvorovi".

Na kampu je okupljena okosnica budućih reprezentativnih selekcija Republike Srpske, ali i Srbije ili drugih reprezentacija, zavisno od toga gdje djeca odaberu da igraju.

- Orijentacija Košarkaškog saveza Srpske je intenzivan rad sa mladim selekcijama. Uveden je turnir područnih saveza, gdje okupljamo najtalentovanije i selektujemo reprezentaciju Republike Srpske. Naša reprezentacija 2010. godište ove godine je osvojila prvo mjesto na turniru regiona i pored izuzetno jake konkurencije još pet regija iz Srbije, među kojima je i Beograd - istakao je predsjednik Košarkaškog saveza Republike Srpske Aleksandar Đurđević za "Glas Srpske".

Član Hea iz Bileće Vladan Vujović mladi je košarkaš sa dosta iskustva u ovom sportu. Želi da igra na poziciji pleja za reprezentaciju Srbije.

- Igrao sam za reprezentaciju Srpske. Uzor mi je Luka Dončić i želim da budem šuter kao on. Od kampa očekujem da mnogo naučim, steknem iskustvo i prijatelje. Želim da naučim toliko da budem najbolji među najboljima - rekao je Vujović.

Anja Sofić iz novogradske Slobode očekuje da stekne nove vještine.

- Drago mi je što sam pozvana među 15 najboljih košarkašica u Srpskoj. Bili smo treći na Malim olimpijskim igrama i vidim sebe kao košarkašicu, tako da ću nastaviti da treniram i učim, a ovaj kamp je prilika za to - naglasila je Sofićeva.

Mladi reprezentativci Republike Srpske 2003. i 2010. godište osvajači su Turnira regiona u Srbiji. Djeca i njihovi roditelji imaju slobodu izbora za koju reprezentaciju će igrati, jer sport jeste u nadležnosti entiteta, ali Republika Srpska, iako je članica FIBA, još nema mogućnost da učestvuje na međunarodnim takmičenjima.

- Među 40 najboljih igrača koje sa četiri ovakva turnira koje selektuje Košarkaški savez Srbije, poziva na individualni rad i prati njihov razvoj nalazi se naših 14 dječaka 2009. i 2010. godište. U svakoj uzrasnoj reprezentaciji Srbije imate sportiste iz Srpske. Saša Čađo je iz Banjaluke, Nikolina Milić iz Trebinja, Dragana Stanković iz Bijeljine. U juniorskoj reprezentaciji je Milica Đokić iz Brčkog. U muškoj selekciji Srbije Ognjen Kuzmić je iz Doboja, Miroslav Raduljica je iz Krajine, Darko Miličić iz okoline Šipova. Istovremeno je cijela prva postava ženske košarkaške reprezentacije BiH na posljednjem prvenstvu bila iz Srpske - rekao je generalni sekretar KSRS Dragan Ćazić.

Projekat

U okviru projekta "Ljetna škola sporta Republike Srpske" kamp je organizovao Košarkaški savez Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta. Sve troškove kampa snose KSRS i ministarstvo. Za rad su odabrane sala Osnovne škole u Dvorovima i Banja "Dvorovi", zbog mogućnosti korišćenja otvorenih bazena za dopunski trening i rekreaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana