Izvlačenje takmičarskih brojeva košarkaške Lige BiH: U bubnju 14 klubova

M. Z.
Izvlačenje takmičarskih brojeva košarkaške Lige BiH: U bubnju 14 klubova

BANjALUKA - Košarkaška Liga BiH iduće sezone brojaće 14 klubova umjesto prošlosezonskih 11, a žrijeb takmičarskih brojeva biće obavljen danas, saznaje “Glas Srpske”.

Odluka je to Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH i to nisu jedine novine koje će biti primjenjivane od naredne sezone. Nova sezona košarkaškog šampionata počeće 5. oktobra, dok je KS BiH ukinuo plej-of pa će novi šampion biti poznat nakon što bude odigrano deset kola ligaškog dijela Lige šest koju će činiti prvih pet timova sa tabele nakon prvog dijela sezone uz jedinog učesnika iz BiH u ABA ligi Igokeu. Naravno, šampion će biti ekipa koja osvoji najviše bodova, dok će pravo nastupa u ABA 2 ligi steći timovi na osnovu daljeg plasmana na tabeli. Klubovi su bili protiv doigravanja, jer se time ulazi u šesti mjesec kalendarske godine, što znači isplatu još jedne plate igračima, a to predstavlja veliki udarac za budžete svih ekipa učesnica.

Klubovi koji su stekli pravo nastupa iz nižih rangova potvrdili su svoj nastup i već formiraju timove za nove sezone. Šampion Republike Srpske prvi put postala je Jahorina, prvaci KS Herceg-Bosne postali su košarkaši Mostara, a u Sistemu A najbolja je bila ekipa Radničkog iz Goražda. Pored njih nastupiće još Borac, Slavija, Mladost, Leotar, Bosna, Široki, Sloboda, Promo, Spars, Orlovik i Posušje koji su prošle sezone sačuvali svoj status koji nije obezbijedio jedino posljednjeplasirani Prijedor-Spartak zbog lošijeg međusobnog skora sa Posušjem tokom cijele sezone. Prijedorčani su bili ubijeđeni da su izborili opstanak, ali je KS BiH pojasnio da je Posušje u prednosti jer je slavilo u tri od četiri odigrane utakmice tokom sezone.

Ujedno, biće ukinuta i Liga za opstanak koja je igrana prošle sezone, a pojedini klubovi su se bunili što je moraju igrati, prvenstveno zbog toga što je to novi udarac na njihove budžete jer su bili u obavezi da odigraju novih deset utakmica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana