Grbović: Srpskoj košarci potrebno resetovanje

Srna
Grbović: Srpskoj košarci potrebno resetovanje

BEOGRAD - Nekadašnji reprezentativac i bivši kapiten Košarkaškog kluba “Partizan” Goran Grbović smatra da je srpskoj košarci neophodno resetovanje, prvenstveno u odnosu prema igračima kako bi se zaustavio trend neodazivanja u nacionalnu selekciju, koja će na predstojećem Svjetskom prvenstvu nastupiti bez najboljeg igrača i šampiona NBA Nikole Jokića i još tri člana prve petorke.

Grbović je rekao da je procjena šansi Srbije na šampionatu, koji će se od 25. avgusta do 10. septembra igrati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, pitanje za milion dolara, prvenstveno zbog otkaza Jokića, Vasilija Micića, Nikole Kalinića i Vladimira Lučića i mogućeg povlačenja još nekih igrača poput Stefana Jovića, Ognjena Jaramaza i Alekseja Pokuševskog.

- Videćemo kako će ići kroz period pripremnog okupljanja i od utakmica koje budu igrali, jer ćemo tek tada imati sliku o tome šta može da se uradi. Jedan igrač nam mnogo znači, a kamoli tri-četiri ili više igrača koji neće igrati - rekao je Grbović.

On je istakao da treba računati na hemiju koja prati srpsku reprezentaciju i na činjenicu da Srbi vole da igraju košarku.

- Ne sumnjam u to da ti momci koji su tu neće dati maksimum. Koga nema, bez njega se mora. Zato je ova ekipa, koja je na okupu, najbolja koju imamo. Ne treba se baviti onim igračima koji nisu tu i pitanjima šta bi bilo kad bi bilo - ukazao je Grbović.

On je ocijenio da je stanje u srpskoj košarci daleko od idealnog i da je pitanje njene budućnosti, ne samo zbog trenda neodazivanja u nacionalnu selekciju, teško i kompleksno.

- Sve te otkaze dosta emotivno primamo zato što nam je u tradiciji da u košarci imamo rezultate koji su iza nas i platfomu kojom možemo da se pohvalimo, ali pitanje budućnosti košarke tiče se ozbiljnog resetovanja odnosa prema svim igračima koji budu dolazili, odnosno mlađim igračima - smatra Grbović.

Prema njegovim riječima, to znači da se u rješavanje tih problema treba uključiti ne samo Ministarstvo sporta Srbije i Košarkaški savez, nego i Ministarstvo prosvjete.

On je istakao da uz to treba pokrenuti još hiljadu stvari da bi probudili ono što je već zaboravljeno, a to je činjenica da je elitizam igrati za reprezentaciju.

- Država stoji na tri stuba – kulturi, umetnosti i sportu, a sport je elitizam. Mi smo taj deo izgubili negde uz put, a onda su se pojavile i sve druge pojave i novac koji je neophodan. Sportom već odavno vlada novac, i to je primarno ovog trenutka. Međutim, igrati za reprezentaciju je, kao što je i sam Nikola Jokić rekao, nivo više - rekao je Grbović.

On je naglasio da je predstavljanje svoje zemlje jako važno i da su zato reprezentativci elita jer se najbolji iz Srbije takmiče sa najboljima iz drugih zemalja.

- Moraćemo da poradimo mnogo više na tome da lečimo uzrok svega toga, a ne posledice koje su ovakve kakve su. Njih ne možemo da lečimo, već samo da zalečimo sa reprezentacijom koju imamo i sa ovim igračima - zaključio je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana