Dragana Svitlica, trener banjalučkih Orlova i selektor U18 reprezentacije BiH: Pobjede i porazi traju samo jedan dan

Milan Zubović
Dragana Svitlica, trener banjalučkih Orlova i selektor U18 reprezentacije BiH: Pobjede i porazi traju samo jedan dan

Dvije godine nakon prvog šampionskog pehara u Ligi BiH Dragana Svitlica stigla je i do drugog.

Uz Mensuru Andeliju (Hodžić) jedina je žena koja je kao trener osvajala titule prvaka, a ovaj put bilo je mnogo teže jer je sa dosta izmijenjenim timom započela sezonu. Sa samo jednim porazom Orlovi su završili ligaški dio sezone. Zatim su u doigravanju eliminisali Plej of koji im je nanio drugi poraz u sezoni, dok su Banoviće dobili sa 3:0 u finalu. Sada dva mjeseca nakon slavlja, koje je trajalo samo jedan dan, Svitlica je postala svjesna koliko trofej znači klubu i gradu. U intervjuu "Glasu Srpske" istakla je da se susretala sa mnogobrojnim problemima tokom sezone, ali da ih je sve izbrisala titula na kraju.

GLAS: Po čemu se ova titula razlikuje od one osvojene prije dvije godine?

SVITLICA: Sa ovom ekipom bilo je dosta izazovnije raditi nego sa prošlom koja je bila iskusnija, ali je ova radom stekla iskustvo i to igranjem obje lige. Napravili smo odličan posao sa ekipom koja je bila totalni autsajder po sastavu i ulozi koju smo imali. Iznijeli smo puno utakmica i odradili puno posla. Uspjeli smo da iznesemo jako izazovne utakmice u intenzivnom ritmu, dođemo do završnice lige kada smo doveli kvalitetna pojačanja. Male probleme pravilo nam je je uklapanje tima s obzirom na to da smo imali tri pojačanja mada smo i to uspjeli dobro da iznivelišemo što nam je donijelo titulu. Ujedno, razvili smo mlade igračice što daje dodatnu satisfakciju.

GLAS: Šta je bio iks faktor?

SVITLICA: Marina Ristić. Definitivno. Četiri sezone nosila je ekipu, pogotovo ove kada je bilo dosta izazovnije. Ona je povukla mlade igračice, dala im mirnoću i stabilnost da se uz nju kale i razvijaju. Ona je bila naš iks faktor tokom cijele sezone kao i u samoj završnici. To je djevojka kojoj sam i više nego zahvalna za sve ono što je napravila za klub i jedna je od ključnih faktora za titulu.

GLAS: Kakav je osjećaj kada pogledate unazad i vidite dvije titule šampiona, a bili ste šampion i kao igračica?

SVITLICA: Sve je to normalno. Hahahahahahaha. Zadovoljna sam svime što sam napravila u ove prethodne četiri sezone od kada sam trener. Bilo je jako izazovno za mene kao mladog trenera koja je sticala iskustvo kroz treninge i utakmice tako da je titula bila nagrada za sav rad i uloženi trud. Još veću satisfakciju daje činjenica da je došlo do razvoja mladih igrača koji su sada na višem nivou od onoga kada su došli u ekipu što mi je posebno drago.

GLAS: Koliko su utakmice u NjABA ligi doprinijele razvoju košarkašica?

SVITLICA: Bilo je mnogo izazovnije igrati sa osvježenim timom koji nije imao iskustvo igranja NjABA lige. Igračice su uspjele da preuzmu odgovornost i iznesu sve to. Kako je odmicala liga igrali smo sve bolje i kvalitetnije, a neki porazi u prvom dijelu sezone došli su kao posljedica našeg neiskustva što nas je koštalo neigranja same završnice kao što je to bio slučaj prošle godine. Ipak, igranje u NjABA ligi donijelo je mnogo benefita u razvitku igračica i zadovoljna sam petim mjestom što je bio ogroman uspjeh za ekipu.

GLAS: Koliko je trajalo slavlje nakon titule?

SVITLICA: To veče. Drugi dan krenule su druge obaveze. Kada se desi poraz tuguješ jedan dan, kada se desi pobjeda raduješ se jedan dan i nastavljaš dalje. To je recept za uspjeh. Najbitnija je iduća utakmica. Nema vremena da se boravi u prošlosti već je sadašnji trenutak jako bitan za stvaranje dobre priče. Ideš dan po dan, popravljaš ono što ne valja, izvlačiš maksimum... jedino tako mogu da se naprave pozitivne stvari.

GLAS: Sa U18 reprezentacijom BiH stigli ste do četvrtog mjesta na Evropskom prvenstvu B divizije u Sofiji. Komentar na taj uspjeh?

SVITLICA: Napravili smo odličan rezultat za kratak vremenski period pogotovo ako se zna da smo imali igračice iz 11 različitih klubova što je još izazovnije za uklopiti. Sa dosta strpljenja rada, truda i pozitivne energije napravili smo dobru selekciju od 12 igračica, imali dobru atmosferu na prvenstvu, prikazali dobru igru i dali nadu da se može napraviti dobra stvar u košarci BiH.

GLAS: Kako ste se snašli u ulozi selektora koja je specifičnija u odnosu na trenersku u klubu?

SVITLICA: Uloga selektora donosi posebno breme odgovornosti koje treba iznijeti. Mnogo faktora utiče na rezultat i sve to treba iskontrolisati, uklopiti, posložiti da napravimo ovo što smo uradili. Čast mi je što sam imala ulogu da napravimo ovaj rezultat. Srećna sam i zadovoljna nakon svega.

GLAS: Kakva je perspektiva košarke u Banjaluci?

SVITLICA: Mnogo više pažnje treba posvetiti mladim igračima i radu sa njima kako bi imali perspektivu. Trenerski rad treba da bude kvalitetan, a klub organizovan gdje će svako raditi svoj dio posla bez miješanja u tuđe kako bi djeca imala priliku za razvoj. Ipak, prije svega treba ih zainteresovati za košarku i privući da budu na košarkaškim terenima. Ako se to poklopi, onda ima perspektive. Talenta ima, ali talenat bez rada ne može. Rad se svodi na posvećenost, želju, volju i motivaciju da bi se moglo pričati o kvalitetu.

Motivacioni govori

GLAS: Kakvi su Vaši motivacioni govori pred utakmice?

SVITLICA: Skauting, način igranja kao i motivacioni govor traju između pet do osam minuta. Uvijek držim govor da motivišem ekipu, ali nikad ne pretjerujem. Često citiram svoju pokojnu baku koja je bila izvor mnogih mudrosti - rekla je Svitlica.

Privatni život

GLAS: Koliko Vaš privatni život trpi zbog velikih obaveza u klubu i reprezentaciji?

SVITLICA: Kod mene je to poprilično razdvojeno i trudim se da ne miješam privatno i poslovno, već da budem budem maksimalno fokusirana na svoj posao i svoj privatni život. Posao oduzima dosta vremena, jer to nisu samo treninzi od sat, sat i po, već spektar stvari koje treba da se urade između da bi to bilo kako valja. Moja porodica i prijatelji imaju mnogo razumijevanja za mene i pružaju mi podršku. Hvala im na tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana