Dejan Kukavica na raskrsnici: Borba za Slobodu jača od zova Rusije

Dejan Kondić
Dejan Kukavica na raskrsnici: Borba za Slobodu jača od zova Rusije

NOVI GRAD - Da se rad i predanost isplate, najbolji je primjer trener košarkaša novogradske Slobode 73 Dejan Kukavica. Mladi stručnjak našao se na meti nekoliko ruskih klubova i košarkaških akademija iz najveće zemlje na svijetu.

Iako je počeo slaganje tima za predstojeću sezonu i svu energiju usmjerio ka tome, 43-godišnji strateg Novljana dobio je nekoliko ponuda koja se (ne) odbijaju i o kojima vrijedi porazmisliti. U razgovoru za “Glas Srpske” priznao je da se i dalje vidi u svojoj Slobodi 73, koju je digao na noge te je od Druge lige Srpske doveo među prvoligaše, a sa kojom sanja i premijerligaške snove. Međutim, dodao je da, ukoliko ne naiđe na razumijevanje za sve što radi sa svojim izabranicima, nije isključeno ni da se otisne na put u nepoznato, u najveću zemlju svijeta.

- Još 2007. godine počeo sam raditi sa mlađim selekcijama Slobode 73 zajedno sa mojim prijateljem i saradnikom Igorom Stojakovićem. Napravili smo jednu generaciju, koja je bila kamen temeljac za sve što smo kasnije uradili. Igrali smo u Drugoj ligi Republike Srpske, da bismo 2019. godine ostvarili san i zaigrali u Prvoj ligi. Dobar dio prošle sezone bili smo u igri za plej-of. Izgleda da to nije ostalo nezapaženo i preko prijatelja iz jedne agencije Nikole Mitića dobio sam nekoliko ponuda da se otisnem put Rusije i oprobam u jednom od tamošnjih klubova, odnosno u nekoj od košarkaških akademija. Iskreno, ta opcija odlaska u Rusiju, koliko god zvučala primamljivo, nije mi primarna. Meni je Sloboda 73 uvijek na prvom mjestu, pod uslovom da dobijemo odgovarajuću podršku nadležnih iz naše opštine, da napravimo stabilan klub pa da kroz koju godinu napadnemo i plasman u Premijer ligu BiH - istakao je Kukavica.

Alfa i omega Novljana zajedno sa rođenim bratom Draganom, koji je predsjednik kluba, gura klupsku priču, a ove godine je sa minimalnim sredstvima organizovao deveti košarkaški kamp u Novom Gradu koji je jedan od najkvalitetnijih u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

- Nama je jedini izvor finansiranja opština Novi Grad, drugi nemamo. Međutim, ta sredstva nisu dovoljna za normalno funkcionisanje. Kada bi se našao neki sponzor, mogli bismo pričati i o nekoj ozbiljnijoj priči. Ove sezone pokušaćemo ući u plej-of. Sa radom počinjemo 1. septembra. Ovog ljeta odradili smo i odličan kamp, najbrojniji i najbolji do sada. Sljedeće godine slavimo jubilej, deset godina rada kampa. Malo kampova kod nas ima toliki kontinuitet. Kamp mora da nastavi sa radom, bio ja u klubu ili ne - poručio je Kukavica.

Pojačanja

Sloboda 73 već je angažovala dva nova igrača. U pitanju su američki kombo-bek Tejšon Bredford i ruski centar Nikita Šurat.

- Nadam se da su to igrači koji će praviti razliku na ovom nivou takmičenja. Očekujemo dolazak još jednog stranca. Da li će to biti Amerikanac ili igrač iz Srbije, vidjećemo. Još nisu usvojeni ti registracioni pravilnici, prijedlog je da se igrači iz Srbije ne računaju kao stranci, vidjećemo. Pokušaćemo s njima i ovim domaćim momcima, koje imamo, da napravimo iskorak u šampionatu - rekao je Kukavica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana