Danilović: Nakon vijeka ponosa slijedi vijek novih izazova

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Košarkaški savez Srbije večeras je svečanom akademijom obilježio 100 godina ovog sporta u Srbiji, a specijalna priznanja, posthumno, za sve što su učinili za srpsku košarku dobili su Nebojša Popović, Bora Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Sonja Mladenović, Radivoj Korać, Dušan Ivković i Ranko Žeravica.

Predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović podsjetio je da je Savez osnovan prije 75 godina, a da se košarka na ovim prostorima pojavila prije stotinu godina, zbog čega je slogan “Duže od vijeka”.

“Iza nas je vek ponosa, a ispred nas je vek novih izazova. Siguran sam da naši prethodnici mogu biti ponosni na nas. U godini jubileja osvojene su četiri medalje - tri zlata i jedno srebro. Zlatni su bili basketaši na Evropskom i Svetskom prvenstvu, kao i juniori u Nišu. Srebro je osvojila seniorska košarkaška reprezentacija u Manili”, rekao je Danilović u obraćanju na svečanoj akademiji, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ministar sporta Srbije Zoran Gajić poželio je sreću svim košarkaškim radnicima, igračima, ekipama i košarci u cjelini.

“Vi niste igrali samo za sebe, već za naš narod, ma gde bili na zemaljskoj kugli. Bili ste lučonoša, avangarda, putokaz kako mi ostali treba da radimo. Želim vam da i naredne generacije nastave istim tempom. Želim vam sreću, da budete jedinstveni i zajedno, pa da se dogodine u Parizu radujemo uspesima naših sportista, ali i košarke”, istakao je Gajić.

Generalni sekretar Svjetske košarkaške konfederacije /FIBA/ Andreas Zaglkis posebno je apostrofirao uticaj “srpske i jugoslovenske škole košarke” na razvoj ovog sporta.

“Imate 100 godina dugu istoriju i tradiciju košarke - živu istoriju košarke”, istakao je Zagliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana